Dodijeljenja priznanja za medijski doprinos zaštiti i promociji prava djeteta

Vijesti 19. dec 201814:27 > 14:32
FENA/Hazim Aljović

Novinarka RTV Unsko-sanskog kantona Melita Mujadžić dobitnica je priznanja za medijski doprinos informiranju, zaštiti i promociji prava djeteta u BiH u 2018. godini koju tradicionalno dodjeljuje UNICEF.

Ona je dobitnica nagrade u kategoriji televizije, a u istoj kategoriji zahvalnice su dobili Ivan Katavić za prilog “Kanister kao školsku pribor” – Liberty TV i Natalija Todorović za prilog “Asistent u nastavi” – Elta TV.

U kategoriji štampe zahvalnicu je dobio Goran Lajić iz Nezavisnih novina, za priču o područnoj školi u Rekavicama. Priznanje je dobila i Aidi Hrnjić, u kategoriji bloga, a zahvalnicu Hana Kazazović.

U kategoriji “internet” priznanje je pripalo Osmanu Zukiću i Vanji Stokić. Zahvalnicu je dobio i Mondo.ba za ukupni doprinos za bavljenje pravima djeteta i Anamarija Jelonjić-Zadro za bavljenje temom međuvršnjačko online nasilje.

Priznanja i zahvalnice je uručila predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan koja je kazala da je ovaj događaj bitan jer je uloga medija važna za podizanje svijesti o određenim pitanjima koja bi možda ostala nepoznata.

Naglasila je da etičko i odgovorno izvještavanje može utjecati na promjenu svijesti i stavova.

“Radili smo anketu sa 1.000 ljudi u BiH, u pokušaju da ustanovimo kakvi su stavovi u smislu nasilja nad djecom i odnosa prema djeci s poteškoćama. Bilo je zanimljivo vidjeti promjene u stavovima i u percepciji do kojih je došlo u proteklih nekoliko godina. Ovu anketu radimo svake tri godine i ovo je treći put”, istakla je Narayan.

Navela je da je došlo do poboljšanja u načinu kako odrasli gledaju nasilje nad djecom. Ističe da znaju šta sve znači nasilje nad djecom te koliko je besmisleno koristiti nasilje u discipliniranju djece.

Na konkurs koji je trajao od 1. oktobra do 15. novembra prijavljen je 31 rad 20 autora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.