Odlazak velikog čovjeka profesora Harryja Millera

Vijesti 19. dec 201816:04 > 16:07
IUS

Harry Miller, bh. akademik i profesor Odsjeka za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, preminuo je 17. decembra u 80. godini. Komemoracija profesoru Milleru održana je danas 18. decembra. Akademija nauka i umjetnosti BiH je objavila da je smrću profesora Millera akademska zajednica u našoj domovini izgubila velikog naučnika, profesora i humanistu.

Profesor Miller je rođen u Čikagu 1939. godine, a umro je i sahranjen u Sarajevu 18. decembra 2018.

Emotivno i dostojanstveno svoje oproštajno sjećanje na profesora Millera napisao je njegov student Nedim Sladić:

“Profesor Harry Miller je predavao na 12 univerziteta širom svijeta, među kojima su dva u BiH: Prirodno-matematski fakultet (PMF) i Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS). Ugledni je član svjetskih naučnih zajednica. Osoba koja je napisala 86 naučnih radova za 80 godina svog života. Čovjek čiji su radovi objavljivani u mnogim prestižnim naučnim listovima, osoba koju su mnogi ljudi diljem svijeta referencirali. On je osoba koju je svaka ljudska instanca na IUS-u voljela i poštovala – počevši od profesora preko studenata.

Osoba zbog koje je snimljen čak i film. Rijetko se to dešava u akademskim zajednicama da nekoga svi vole bez izuzetka, ali on je bio očiti primjer da je ipak ova okurenca moguća.

Teško pada činjenica kada jedan član ove bosanske akademske zajednice napusti naše društvo. A još teže pada kad shvatiš da gubiš svog profesora kojeg si cijenio i poštovao. Iako mi je kratko vremena predavao, pamtim ga po izrazito vedroj i dobroćudnoj naravi, popraćena zdravim humorom koju cijela ova porodica posjeduje.

Kada bih dobio samo jednu riječ sada da ga opišem, bila bi to “unikatan”. Iz više razloga.

Nevjerovatan je to sklop, determinističan i snažan, kako mentalno tako i psihički, spojen sa genijalnošću koja je sposobna da na najjednostavniji način prenese znanje studentima na najinteresantniji, ali i najefikasniji način zbog čega smo svi poštovali i pozdravljali ovaj način predavanja.

Činjenica da je ostao u Bosni i Hercegovini za vrijeme rata sa svojom suprugom pokazuje koliko je on volio ovu zemlju i ove ljude, čak i u onim najtežim ratnim strahotama koje su ovoj zemlji krajem devedesetih godina 20. stoljeća donijele psihički teror, stagnaciju države i raseljenje društva. Rizikovao je svoj život i ispostavilo se da je to bila njegova najispravnija odluka.

Uistinu bio je heroj, borac, istinski zaljubljenik svega bosanskog, čak je i bosanski lagano učio i dobro se sjećam bilo je trenutaka kada je znao sa nama studentima na pauzama pričati na bosanskom jeziku. Tu smo mu svi davali bonus bodove i pluseve s kojim je kupio s razlogom našu pažnju.

Interesantna je činjenica da kada god je bio ispred hola A zgrade, čitav sprat se okupi blizu njega i nema ko ga nešto ne upita. Eto toliko smo voljeli ovog čovjeka”, zabilježio je njegov student Nedim Sladić.

Profesor Harry Miller je čovjek koji je oko sebe širio i dijelio samo ono najbolje i najplemenitije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.