Sarajevo: Na snazi epizoda 'Pripravnost' zbog zagađenog zraka

Vijesti 19. dec 201816:37 > 16:40
N1

Iako se bilježi značajan pad zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo još uvijek je na snazi epizoda 'Pripravnost'.

Rezultati monitoringa kvaliteta zraka u KS-u od jutarnjih sati pokazuju značajan pad koncentracija zagađujućih materija u zraku PM10 i sumpordioksida (SO2), u odnosu na jučerašnja mjerenja. Koncentracije ostalih polutanata u zraku su ispod graničnih vrijednosti.

Iz Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS-u navode da se, prema vremenskim prognozama, u srijedu uvečer očekuje prolazna temperaturna inverzija koja može usloviti ponovni porast polutanata u zraku, tako da u KS-u i dalje ostaje na snazi proglašena epizoda ‘Pripravnost’, uz primjenu propisanih interventnih mjera.

Ova epizoda, kako ističu, mogla bi biti ukinuta u narednim danima s obzirom da se od četvrtka, prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, očekuje destabilizacija vremenskih prilika, praćenih kišnim i snježnim padavinama, a što bi trebalo pogodovati poboljšanju kvaliteta zraka. Do tada se preporučuje smanjenje boravka na otvorenom, što posebno vrijedi za rizične grupe stanovništva.

Izmjerene vrijednosti praćenih polutanata kao i najnovija obavještenja vezana za kvalitet zraka mogu se pratiti na stranici kvalitetzraka.ba.

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor će nastaviti kontinuirano pratiti vrijednosti zagađujućih materija u zraku, te obavještavati građane o svim eventualnim promjenama, ističu iz KS-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.