OSBiH i EUFOR potpisali sporazum o planu kolektivne obuke za 2019. godinu

Vijesti 19. dec 201817:09 > 17:13
EUFOR

Plan obuke i saradnje EUFOR-a i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine potpisan je danas u Zajedničkom štabu u Sarajevu.

Plan obuke su potpisali načelnik štaba EUFOR-a brigadni general Gábor Horváth i generalmajor Ivica Jerkić, zamjenik načelnika zajedničkog štaba OS BiH za operacije.

Nakon potpisivanja plana obuke, generalmajor Jerkić je izjavio da je to historijski trenutak koji obilježava korak naprijed Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ka postizanju istog nivoa interoperabilnosti sa EUFOR-om.

Sporazum OSBiH i EUFOR-a odnosi se na oblasti održavanja: veze, koordinaciju, mentorstvo u specijalističkoj obuci, kombiniranu obuku i zajedničke vježbe.

Komentirajući potpisivanje tog sporazuma, brigadni general Horváth je rekao kako potpisivanjem sporazuma može otpočeti novi period saradnje i veze EUFOR-a i Oružanih snaga  Bosne i Hercegovine.

OSBiH su sada samoodržive u pogledu individualne obuke nakon što je uspješno završen zajednički program EUFOR-a i OSBiH za osposobljavanje i obuku u periodu između 2012. i 2018. godine, tokom kojeg su organizirani kursevi za više od 5.000 vojnika, saopćeno je iz EUFOR-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.