Zvizdić za N1: Na sve to što urade pripadnici SNSD-a, SDA će odgovoriti

Vijesti 19. dec 201817:19 > 17:21
Anadolija

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, boravi u Briselu na poziv Federice Mogherini, potpredsjednice Evropske unije i Evropske komisije za vanjsku i sigurnosnu politiku. On je u razgovoru za N1 govorio o odluci Centralne izborne komisije o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH.

Zvizdić je za N1 kazao da se razgovaralo o specifičnim temama koje su vezane za zemlje Zapadnog Balkana, te je čelnike upoznao sa pozitivnom viješću iz BiH, odnosno zajedničkoj izjavi novih članova Predsjedništva BiH i opredjeljenosti za evropske integracije.

“Rekao sam da će tokom prve posjete, u drugoj polovini januara donijeti odgovore i iskazati opredjeljenje da se nastavi proces EU integracija”, kazao je Zvizdić.

Zvizdić je svjestan da je odluka CIK-a o popuni Doma naroda FBiH po popisu iz 2013. godine uzbrukala strasti.

“U suprotnosti je sa Ustavom Federacije BiH. Odluka je neustavna, Ustav precizira da sve mora biti bazirano na popisu iz 1991. godine – do provedbe Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma”, kazao je Zvizdić koji je rekao da će konačnu odluku morati dati Ustavni sud.

“Veliki broj stranaka će pokrenuti apelaciju pred Ustavnim sudom. Odluka CIK-a je zakašnjela, mogla se donijeti i ranije. Ovako gubimo vrijeme, a to znači gubitak ubrzanog procesa socioekonomskih reformi koje su neophodne za očuvanje stabilnosti, novih investicija i prosperiteta za građane BiH”, naglasio je Zvizdić za N1.

Hoće li on pokrenuti apelaciju prema Ustavnom sudu?

“Ako bude potrebno – spreman sam da pokrenem pitanje apelacije. Moramo doći do rješenja na bazi EU, da se poštuju EU standardi, ali i specifičnosti koje BiH ima. Moramo naći balans između građanskog i etničkog. Suptilno pitanje koje zahtijeva analize, mišljenja i ne smije biti prelomljeno preko koljena jer može imati dugoročne negativne konsekvence”, poručio je Zvizdić u telefonskom javljanju u Dan uživo na N1.

Očekuje, kako je kazao, rješenje na kvalitetnom iskustvu i praksu koja će osigurati da imamo pravičan Izborni zakon u kojem neće biti zanemaren niti jedan od ulaznih faktora koje je spomenuo.

On se nedavno sastao i sa Johnom J. Sullivanom, zamjenikom američkog državnog sekretara, a pojavila se informacija – optužbe, da je iznosio negativne tvrdnje o kadrovima SNSD-a i predsjedniku ove stranke Miloradu Dodiku, kao i institucijama Republike Srpske. Zašto je optužen za to?

Predstavnici SNSD-a nisu bili na sastanku, a pitanje je u kakvoj formi su im prenesene informacije. Iznio sam sve ono što jasno govorim, da smatram da BiH treba aktivno raditi na EU i NATO integracijama. Osuđujem sve politike koje onemogućavaju da BiH realizira svoje obaveze”, rekao je.

On je istakao da kadrovi SNSD-a nisu toliko njemu bitni da bi lično govorio o njima.

“Ne postoje pritisci i ucjene zbog kojih ću promijeniti svoje stavove”, poručio je Zvizdić.

Zastupnik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Staša Košarac, izjavio je da postoje modeli da se otvori pitanje smjene Denisa Zvizdića kao člana Kolegijuma ovog doma, o čemu će biti riječi narednih dana, a s druge strane portparol SNSD-a Radovan Kovačević je kazao da Zvizdić nema legtimitet da predstavlja BiH u Briselu. Kako to komentariše?

“To su paušalne izjave političke stranke kojoj pripadaju. Vijeće ministara radi u punom kapacitetu do izbora novog. Baš kao što je bilo to onih 16 mjeseci kada je Vijeće ministara vodio Nikola Špirić, tada nisu govorili tako, da je nelegalno, da je tehnički mandat i slično”, kazao je.

“Moramo biti konzistentni do kraja. Pristalica sam dijaloga. Odbacujem sve svršene činove, prijetnje i ucjene. Svaka akcija će imati reakciju. Na sve to što urade pripadnici SNSD-a – SDA će odgovoriti recipročno. Pozivam da se uozbiljimo i da prestanemo sa cirkuskim tačkama, ozbiljni zadaci su ispred BiH”, kazao je na koncu Denis Zvizdić.

Zvizdić u Briselu boravi zajedno sa ostalim čelnicima zemalja Zapadnog Balkana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.