Tužilaštvo BiH: Optužbe protiv Dudakovića dokazati pozivanjem 447 svjedoka

Vijesti 19. dec 201817:30 > 18:37
N1

General Atif Dudaković i 15 pripadnika i komandanata Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine izjasnili su se pred Sudom BiH da nisu krivi za zločine protiv čovječnosti i zločine protiv civilnog stanovništva. Također optuženi Ale Hodžić, zvani Pumparica nije se izjasnio o krivici jer zbog bolesti nije bio prisutan na današnjem ročištu.

Tužilaštvo BiH tereti optužene za zločine protiv čovječnosti, koji obuhvataju ubistva više od 300 osoba srpske nacionalnosti, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenja 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata na području Krajine 1995. godine. Optužnica za zločine protiv čovječnosti odnosi se na područja općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općina Bihać i Cazin. Optužene terete za ubistva civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni.

Dio optužnice koja tereti Atifa Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj Krajini, na području općina Bihać i Cazin.

No nekadašanji saborci Dudakovića i ostalih smatraju ovaj proces farsom, izjednačavanjem žrtve i agresora zbog čega su danas doputovali iz Krajine kako bi im dali podršku.

Iako o optužnici danas nije želio govoriti, advokat prvooptuženog Asim Crnalić danas se osvrnuo na pokušaje da se njegov branjenik, kako je kazao, diskreditira putem društvenih mreža i lažnih profila. Zbog mjera zabrane Atifu Dudakoviću nije omogućeno istupanje u javnosti, kazao je Crnalić.

Tužilaštvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svjedoka i šest stručnih vještaka, te prilaganjem više od 1.100 dokaznih materijala.

Više detalja ima Tina Jelin-Dizdar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.