Posljednji ovogodišnji sastanak evropskih i balkanskih lidera

Vijesti 19. dec 201818:01 > 19:18
N1

Lideri šest zemalja Zapadnog Balkana sastali su se u Briselu sa visokom predstavnicom Evropske unije Federicom Mogherini i komesarom za proširenje Johannesom Hahnom. Posljednji ovogodišnji sastanak iskorišten je za sumiranje rezultata u ovoj, ali i planiranje saradnje za narednu godinu.

Evropski i balkanski lideri su zaključili kako je neophodno da se nastavi proces saradnje, ali i komunikacije o dobrosusjedskim odnosima.

“Federica Mogherini je istakla da partneri na Zapadnom Balkanu moraju više nego ikada zajedno raditi kako bi dostigli zajednički cilj evropskih integracija, kako bi ojačali mir i sigurnost te investirati u regionalnu saradnju na korist svih građana u regionu”, saopšteno je iz Ureda Mogherini.

Bosnu i Hercegovinu na sastanku predstavljao je predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić. Evropskim i regionalnim liderima poručio je kako se mora što prije riješiti pitanje taksi koje je uvelo Kosovo.

“Svi osjećamo da pozitivni pomaci i progres koji je napravljen u posljednjih nekoliko godina na neki način ostaje u sjeni regionalne saradnje, koja s vremena na vrijeme poprima oblike koji naravno ne doprinose pozitivnom progresu. Suština je u tome da svi s vremena na vrijeme govorimo o stvarima iz prošlosti da ne otvaramo vrata budućnosti i da svjedočimo ishitrenim, jednostranim i bezrazložnim odlukama”, kazao je Zvizdić.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je ponovo na formiranje zajedničkog ekonomskog prostora, ali i razvijanje međusobnog dijaloga.

“Nevezano za to gdje se nalazimo na evropskom putu, jer svi su već naučili lekciju ‘mi na evropskom putu, pa sad to ide naprijed, a ustvari nam se odnosi pogoršavaju’. Rekao sam da je Srbija spremna za nastavak dijaloga uvijek i u svakom trenutku čim ove takse budu ukinute”, poručio je Vučić.

Iako je bio kritikovan zbog podizanja taksi prema Srbiji i Bosni i Hercegovini, ali i prekida dijaloga sa Beogradom, kosovski predsjednik Hašim Tači je istakao kako Kosovo nije spremno na gubitke.

“Kao Kosovo ne možemo izgubiti ovaj slučaj inače možemo izgubiti visoku cijenu interesovanja evropskog rukovodstva. Moramo biti ozbiljni i donositi ozbiljne odluke”, istakao je Vučić.

Evropski zvanični su poručili balkanskim liderima da moraju nastaviti raditi na reformskim procesima kako bi rezultati bili spremni za evropsko vijeće u junu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.