Održana sjednica Komisije za NATO integracije BiH, članovi iz RS nisu došli

Vijesti 20. dec 201813:44 > 13:47
N1

Komisija za NATO integracije Bosne i Hercegovine održala je sjednicu na kojoj se nije odlučivalo o slanju Godišnjeg nacionalnog programa u Brisel čime bi bio aktiviran MAP-a za Bosnu i Hercegovinu.

Kako je novinarima kazao predsjedavajući Komisije i zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić postojao je kvorum za održavanje sjednice, ali nije postojao kvorum za donošenje odluka.

Od 20 članova Komisije sjednici je prisustvovalo njih 11, preostali članovi iz Republike Srpske se nisu odazvali pozivu. Mediji su špekulirali da se predastavnici iz Republike Srpske nisu odazvali na osnovu poziva koji im je prošle sedmice uputila predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

“Dopustite da na takva hipotetska pitanja ne odgovorim iz prostog razloga što kao što sam vam rekao članovi za NATO integracijski proces su neki opravdali svoj nedolazak. Ja se ne bi bavio medijskim špekulacijama, vidjet ćemo šta će donijeti vrijeme pred nama”, kazao je Brkić.

Podsjetimo da je nakon prošlosedmičnog sastanka predstavnika Republike Srpske na svim nivoima vlasti poručeno kako se u skladu sa odlukom NSRS oni protive aktivaciji MAP-a

“Mi ne podržavamo aktivaciju MAP-a i na taj način tražimo od ljudi koji sjede u Savjetu ministara ili će sjediti u narednom periodu u Savjetu ministara da provode bilo kakve aktivnosti u okviru Komisije koja se bavi ovim pitanjem i tražimo prosto od srpskih predstavnika koji su zastupljeni u ovoj komisiji da se ne bave tim pitanjem”, kazala je tada predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Dosadašnji zamjenik ministrice odbrane Boris Jerinić je za N1 kratko prokomentarisao da na sjednicu nije došao jer je podnio ostavku na mjesto zamjenika ministrice i više ne može učestvovati u njenom radu.

Napomenimo da je nakon sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Briselu Bosni i Hercegovini dano zeleno svjetlo da pošalje godišnji akcioni plan kako bi konačno bio aktiviran MAP.

Tada je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao kako je sve u rukama Bosne i Hercegovine te da NATO nastavlja politiku otvorenih vrata. Slične poruke ove sedmice u Sarajevu je predstavio i zamjenik američkog državnog sekretara John J. Sullivan koji je kazao kako SAD snažno podržavaju napredak BiH na putu atlanskih integracija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.