"Četvrti partner" dao dva uslova za HDZ, SNSD i SDA

Vijesti 20. dec 201817:04 > 19:04
N1

Stranke okupljene u Bh. bloku - SDP, DF i Naša stranka, obznanile su zajedničke principe i kriterije za uspostavu izvršne vlasti na državnom niovu. Traže smjenu članova Centralne izborne komisije, ali i oživljavanje aprilskog paketa iz 2006., koji podrazumijeva da Bosna i Hercegovina ima jednog predsjednika. Iz SNSD-a su odgovorili da vraćanje na aprilski paket ne dolazi u obzir.

Nova izvjesna vladajuća većina u Bosni i Hercegovina, rečeno je nakon konsultacija u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, bit će okupljena oko SDA, SNSD-a i HDZ-a. No, Bakir Izetbegović priželjkuje i četvrtog partnera.

“Po nama je to još uvijek Bh. blok”, kazao je nedavno Izetbegović.

A stranke Bosanskohercegovačkog bloka ispostavile su i svoje kriterije za uspostavu izvršene vlasti. Ko bude želio s njima za pregovarački stol, kažu, morat će razmotriti uvođenje elektronskog glasanja na izborima, smjenu članova CIK-a, formiranje državnih ministarstava evropskih integracija, obrazovanja, kulture i sporta. Očekuju i provedbu odluka Suda u Strazburu.

“Smatramo se odgovornim da kažemo šta je ono što bi trebala buduća vlast raditi, šta je od ovoga ono što bi se moglo izglasati prije nego što se konstituiše vlast. Svakako da ćemo razgovarati, i sve ovo uputiti svim parlamentarnim strankama”, poručuje Nermin Nikšić, SDP.

Vratili su se i u vrijeme Aprilskog paketa, te predlažu da se članovi Predsjedništva BiH biraju u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, uz konstataciju da bi bilo dobro da Bosna i Hercegovina ima jednog predsjednika.

“Ja ne znam nijednu zemlju u Evropi koja ima kolektivnog šefa države. A mi smo prihvatili kao normalnost da imamo kolektivog šefa države, koji ne mogu praktično sjediti u istoj prostoriji, zbog dekorativnih problema. Tražimo da imamo jednog simboličkog predsjednika kao u Njemačkoj. Ja ne znam kako se zove predsjednik Njemačke, ili Italije, ili Izraela, ali zato znamo ko su premijeri tih država”, ističe Predrag Kojović, Naša stranka.

Aprilski paket doživio je krah 2006. godine, i podrazumijevao je da Bosna i Hercegovina ima jednog predsjednika, i dva zamjenika, koji bi se periodično rotirali. U SNSD-u poručuju – nekad bilo sad se spominjalo.

“Dozvoljene su njihove ideje o kojima treba razgovarati u Bosni i Hercegovini. Ali im odmah moram reći iz ugla SNSD-a, neće biti prihvaćena ideja povratka na Aprilski paket”, navodi Nebojša Radmanović, SNSD .

Stranke Bh. bloka najavili su zajedničku apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Odluke CIK-a o popuni Federalnog Doma naroda.

“U smislu ovlaštenog apelanta u ime Bh. bloka to će biti Željko Komšić, kao član Predsjedništva BiH. Uvjereni smo da je ovih pet članova CIK-a prekršilo odredbe Ustava Federacije BiH”, zaključuje Dženan Đonlagić, DF.

Među zajedničkim principima SDP-a, DF-a i Naše stranke su i uvođenje instituta vanrednih izbora, usklađivanje ovlasti i uloge Doma naroda Federacije sa Vijećem naroda Republike Srpske, usvajanje Zakona o vanjskim poslovima, te modernizacija Oružanih snaga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.