Iznimno zagađen zrak u Sarajevu večeras: Upozorenje građanima

Vijesti 20. dec 201817:01 > 17:12
N1

Anes Podić iz Udruženja Eko akcija pojasnio je da je zagađenje zraka u Sarajevu najizraženije uoči promjene vremena.

VEZANE VIJESTI

“Tada se desi visoka koncentracija zagađenja. Na Bjelašnici je recimo skoro olujni vjetar, a toga u gradu još nema. Pritisnuto je zagađenje – i zato imamo te brojeve”, kazao je Podić za N1.

Zagađenje zraka u glavnom gradu BiH danas bilježi rekordne vrijednosti. Trenutna zagađenost vazduha u Sarajevu je opasna po zdravlje, pokazuju posljednja mjerenja Udruženja Eko akcija.

Kvalitet zraka ima brojčanu vrijednost 566 PM i okarakterisan je kao opasan. Udruženje građana “Eko akcija” upozorava na ozbiljne posljedice za cjelokupno stanovništvo. Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore.

Ono što nas je zanimalo – koja je brojčana vrijednost zagađenja pri kojoj se preporučuje ostanak u kući i kada je koncentracija zagađenog zraka najviša.

“Algoritam nije linearni, jer uzima vrijednosti mjerenja u posljednjih 12 sati. Nećete primijetiti odgovarajuće vrijednosti lebdećih čestica na mjernoj stanici i indeksa kvalitete. Ali, kada srednje vrijednosti posljednjih nekoliko sati pređu 250 mikrograma po metru kubnom – to je onda opasno područje. To je metodologija koju je ustanovila Agencija za okoliš SAD-a”, pojasnio je za N1 Podić.

“Rani večernji sati su najgori, između 19:00 i 23:00 sata. Ovisi od vremenskih prilika. Kada imamo standardnu temperaturnu inverziju, ali obično je to period kada je najviše zagađeno”, rekao je za N1.

Kategorije stanovništva koje su najviše ugrožene su trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima – morale bi izbjegavati veća zadržavanja vani.

“Ova vrsta zagađenja – imate posljedice kratkotrajnog i dugotrajnog izlaganja. Kod dugotrajnih se pikaju srednje godišnje vrijednosti. Mi smo tu loši kako god da okrenemo. Ovaj indeks služi da se zaštitimo od kratkotrajnih maksimuma, da smanjimo izloženost. Od dugotrajnih izlaganja ne možemo pobjeći”, pojasnio je.

“U suštini, dovoljan vam je par dimnjaka ispod prozora i imate problem i dan i noć”, pojednostavio je Podić.

Savjet građanima je da prate podatke sa stanica, prilagode ponašanje. Eko akcija posjeduje informacije o tome koliko je svaki dio grada zagađen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.