"Ćiribu-ćiriba i milioni maraka nestanu, preko papira"

Vijesti 20. dec 201817:14 > 19:31
N1

"Bezočna pljačka javnih sredstava", desila se u izbornoj godini, zaključili su to timovi Fonda za otvoreno društvo, Transparency Int, Centra za istraživačko novinarstvo i UG Tender, na osnovu analize 4457 postupaka javnih nabavki teških oko 2 milijarde KM. Niti jedan postupak nije realizovan u potpunosti u skladu sa Zakonom, a povećanje sredstava kroz javne nabavke u izbornoj godini veće je za čak 40%.

“Ćiribu-ćiriba i milioni maraka nestanu, preko papira”, odnosno javnih nabavki. Tako situaciju u ovom sektoru objašnjavaju istraživači.

Zloupotreba javnih nabavki u izbornoj godini najočitija je kažu u infrastrukturi.

Bilježe slučajeve da se grade već postojeći putevi.

“Svi mi znamo da se u mjesecima izborne kampanje najviše popravljaju putevi koji drže vodu dok majstori odu, i tako iz početka. Nekih 40% je više formalnih nabavki radova, više u odnosu na prethodnu”, istakla je Aleksandra Martinović, Transparency International BiH.

Pogodovanje pojedinima namještaju se kroz tendersku dokumentaciju. Mnogo ih je kada su u pitanju nabavka i korištenje službenih automobila.

Tako, naglašavaju da Predsjedništvo BiH, goriva nabavlja po ključu-onom nacionalnom.

“I navodi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Znači, Predsjedništvo kao kolektivni organ traži da se u određenom kantonu, nalaze najmanje dvije pumpe u Mostaru, plus mreža u FBIH. Jel možete shvatiti da neko ko bi trebao da promoviše konkurenciju sužava to na područje jednog kanntona i to se dešava prije samo mjesec dana”, naglasio je Aleksandar Draganić, EDA.

U javnim nabavkama institucija često se ponuđačima pogoduje defiinisanim uslovima, pa je za službena vozila presudna veličina prtljažnika u 2 milimetra, a traži se i da se voze automobili sa sedam brzina, ili sa staklenim krovom. Specijalne zahtjeve za specijalne uniforme ima i FUP koji definiše procijenjenu vrijednost kao tržišnu u startu. Cijena jedne je oko 787 KM.

“Ili recimo beretka gdje procjenjuju vrijednost beretke na 82 KM”, kazao je Igor Vukajlović, UG Tender.

Ne postoji ni jedna veća javna nabavka koju su istraživači mogli istaći kao pozitivan primjer da je urađena po slovu zakona i bez primjedbi.

“Svjedočili smo u posljednjih godinu dana bezočnoj pljački javnih sredstava kroz sistem javnih nabavki”, potcrtao je Mervan Miraščija, Fond otvoreno društvo.

Zloupotrebom u javnim nabavkama kroz institucije na svim nivoima vlasti u ovoj godini “izvučena“ je milijarda maraka više nego prošle godine. Osnovni razlog je zaključuju finansiranje izbora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.