Ubistvo sarajevskih policajaca: "Obradov ima alibi, u 3:55 bio na Palama"

Vijesti 20. dec 201817:54 > 19:51
MUP KS

Skoro su dva mjeseca od ubistva policajca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića u Sarajevu. Na prijedlog kantonalnog sarajevskog Tužilaštva u pritvoru su Srećko Trifković, Miloš Obradov i Slaven Dakić, a na spisku saslušanih - više od 80 osoba. Istraga je u strogoj tajnosti - novinarima ponavljaju u nadležnom Tužilaštvu. Advokati pritvorenih tvrde da nemaju uvid u dokaze.

Prošao je mjesec, a uskoro će i dva – od ubistva Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. Na policajce je pucano dok su bili na dužnosti u sarajevskom naselju Alipašino Polje 26. oktobra. Sve se dešavalo oko 4 sata iza ponoći. Od tada do danas nadležni govore – “istraga je u strogoj tajnosti bez detaljnijih informacija za javnost”. U zeničkom zatvoru pritvoren je, za sada – najduže u ovom slučaju, Srećko Trifković. Inače, Trifković je dobro poznato ime u autokriminalnim krugovima. Jedan je od optuženih u predmetu poznatijem kao “Volan” – najvećem protiv autokriminala pred Sudom Bosne i Hercegovine. Isti sud, tvrdi odbrana Trifkovića, odbio je zahtjev za preuzimanje nadležnosti.

“Teško Sud Bosne i Hercegovine može javnosti da objasni kako je, npr. bio nadležan da sudi predmet ubistva Ljubiše Savića Mauzera, a nije nadležno da sudi u predmetu ubistva dva policajca. Sudi se za krađu auta, a ne i za krađu auta plus ubistvo dva policajca. To je potpuno nelogična odluka Suda BiH, mislim da predstavlja jedan opasan presedan”, zaključuje Tatjana Savić, advokat Srećka Trifkovića.

Odbrana Srećka Trifkovića tvrdi da ne zna sve okolnosti, niti ima uvid u dokaze sarajevskog kantonalnog Tužilaštva. Krajem novembra Trifkoviću je pritvor produžen do 27. januara 2019. godine.

“Sada tvrde da je umjesto vozila Golf koje je navodno bilo na licu mjesta – da je na licu mjesta bilo vozilo Seat, ali ne kaže se – ni sjedio je, ni stajao je pored, ni pucao je, ništa se ne kaže”, ističe Savić.

U pritvoru je i Miloš Obradov koji se dovodi u vezu sa ubistvom policajaca. Uhapšen je krajem novembra na Palama. Odbrana Obradova od početka tvrdi da se u vrijeme ubistva nalazio na drugom mjestu.

“Otprilike negdje do 3:50h ili do 3:55h je bio na Palama. Nakon toga je otišao svojoj kući prema naselju Mokro, to takođe je ista opština. Postoji video snimak kada on prolazi kući u 3:57h i prosto je nemoguće, čak i teoretski, da je on uspio za nekih 15 minuta da dođe do naselja Alipašino u Sarajevu, da se nađe sa licima koji su izvršili, da se maskira i da izvrši to”, kaže Bojan Veselinović, advokat Miloša Obradova.

Osim Trifkovića i Obradova na osnovu prijedloga sarajevskog kantonalnog Tužilaštva u pritvoru je i Slaven Dakić – osumnjičen za tešku krađu i sprečavanje dokazivanja. Uhapšen je na području opštine Rogatica nakon što su policijske agencije pretražujući teren uočile sporni crni terenac na Sokocu. Ovo vozilo, ranije ukradeno, vještačeno je kao dokazni materijal. Istraživali su se navodi da je automobil primijećen u Sarajevu na dan ubistva dva policajca. Dakić je ranije optužen u predmetu “Volan” zbog organizovanog autokriminala.

“Mogu da poručim da ćemo zajedničkim snagama – ako treba prevrnuti sve u okolini Sarajeva i na bilo kom drugom mjestu da dođemo do izvršilaca ovog krivičnog djela”, poručio je ranije Mevludin Halilović, policijski komesar MUP-a KS.

Većina ročišta u ovim slučajevima zbog tajnosti istrage bila je zatvorena za javnost. Do sada je ispitano više od 80 osoba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.