Detalji presude Almiru Ejuboviću

Vijesti 20. dec 201818:05 > 19:19
N1

Almir Ejubović osuđen je na 15 godina i 10 mjeseci zatvora, za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj su poginule tri djevojke, a jedna zadobila teške tjelesne povrede, opasne po život. Teška saobraćajna nesreća dogodila se krajem juna na autoputu A1 Sarajevo-Zenica, u mjestu Butile, kada se automobil BMW kojim je upravljao Ejubović usljed velike brzine zabio u zaštitnu ogradu i metalni stub pored ceste.

Kantonalni sud u Sarajevu Almira Ejubovića proglasio je krivim, jer je svjesno upravljao neregistrovanim vozilom, sa nepripadajućim različitim registarskim tablicama, bez važeće vozačke dozvole uz potvrdu o položenom vozačkom ispitu iz januara ove godine, te što je kršeći saobraćajne propise i krečući se brzinom od 166 kilometara na sat uzrokovao saobraćajnu nesreću u kojoj su smrtno stradale tri djevojke, a jedna je zadobila teške tjelesne povrede.

Kao olakšavajuće okolnosti pri izricanju kazne od 15 godina i 10 mjeseci, sud je uzeo činjenicu da je Ejubović mlada osoba, da je riječ o mlađem punoljetniku, da nije ranije krivično kažnjavan i da nije bio pod dejstvom alkohola.

Tokom završnih riječi tužilaštvo je, između ostalog istaklo da je u Ejubović tokom svog iskaza pred sudom imao nehumane izjave usmjerene na izbjegavanje kazne, a sudija Husein Delalić konstatirao je kako je optuženi tokom sudskog procesa pokazivao znakove egoizma.

Odbrana optuženog tokom završne riječi osporavala je izvještaj vještaka saobraćajne struke Ševala Kovačevića. Pozivajući se na jednakost stranaka u postupku advokat odbrane je kazao kako im je i onemogućeno ispitivanje svjedoka i svjedočenje drugog vještaka saobraćajne struke na okolnosti nesreće. Najavljuju žalbu.

“Svi predloženi svjedoci, saslušanje svjedoka od strane odbrane je odbijeno, odbijeno je i vještačenje po vještaku saobraćajne struke, kao prijedlog odbrane, što smatram da je ključni prijedlog odbrane bio u ovom predmetu. Pisaćemo žalbu, glavni razlog će biti povreda prava na odbranu i ja očekujem iskreno da vam kažem ovdje novo suđenje”, kaže Hasan Dupovac.

Sudsko vijeće pojasnilo je kako je prijedlog za novim vještačenjem vještaka saobraćajne struke odbijen kao neopravdan, ali da to svjedočenje nije bilo presudeno, već je osuđujuća kazna donesena uz sve ostale činjenice i dokaze koji su izneseni tokom postupka.

Optuženom Almiru Ejuboviću izrečena je i sigurnosna kazna zabrane upravljanja motornim vozilom od 5 godina, nakon izdržane zatvorske kazne, te mu je produžen pritvor za još 5 mjeseci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.