Formirana skupštinska većina u USK, Agan Bunić predsjedavajući

Vijesti 20. dec 201820:00 > 20:03
Fena

Skupštinska većina predvođena Strankom demokratske aktivnosti (A SDA) i Pomakom zajedno, prezentirana je danas na nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK), koja je prekinuta 16. novembra ove godine.

Upravo su koalicija Stranke demokratske aktivnosti (A SDA) i Pomaka zajedno, Socijaldemokratska partija (SDP), Savez za bolju budućnost (SBB) i Nezavisni blok (NB) potpisali Sporazum o koalicijskom partnerstvu u Skupštini Unsko-sanskog kantona. Naša stranka nije među potpisnicima Sporazuma, ali će njihova zastupnica Vildana Alibabić podržati to partnerstvo, tako da je formirana potrebna većina od 16 skupštinskih zastupnika.

Agan Bunić iz Saveza za bolju budućnost (SBB) je izabran za predsjedavajućeg Skupštine USK, dok je dopredsjedavajući Razim Halkić (SDP) iz reda hrvatskog naroda.

„Moramo pokazati odgovornost i sposobnost da kroz ove pozicije obezbijedimo značajno bolji status naših obrazovnih radnika, policije, zdravstvenih radnika, ili najbolje reći svih građana USK. Prije svega moramo pristupiti stabilizaciji Budžeta, jer su budžetske prilike nažalost daleko od idealnih“, riječi su novoizabranog predsjedavajućeg Skupštine.

„Potpisali smo Sporazum, te odredili pravce i segmente djelovanja kako bismo pokušali prevazići teško stanje u našem kantonu. Također, resore smo podijelili prema stručnosti i prihvatit ćemo se posla“, rekao je zastupnik Stranke demokratske aktivnosti (A SDA) Rasim Pajić.

Iz Socijaldemokratske partije (SDP) su također potvrdili učešće u formiranju skupštinske većine, te najavili prve poteze.

Insistirat ćemo na provedbi određenih segmenata našeg Plana 10, jer mislimo da možemo značajno doprinijeti rješavanju nagomilanih problema u Unsko-sanskom kantonu“, istakla je zastupnica SDP-a Fatka Kulenović.

Zastupnica Naše stranke Vildana Alibabić još jednom je napomenula kako ta stranka ništa nije potpisala, jer će podržavati samo ono što je pozitivno i konkretno, odnosno što će u svakom pogledu ići u korist građana tog kantona.

Stranka demokratske akcije (SDA) iako s najviše zastupnika – njih devet, ovaj četverogodišnji mandat počinje u opoziciji.

„Ovakvu konstalaciju odnosa mi ne možemo doživjeti nikako drugačije, nego kao privremeno rješenje. Posljedica će biti vjerovatno dugoročna nestabilnost, ukoliko se ne desi neki preokret koji bi značio minimalno 20 zastupnika u skupštinskoj većini sa jasnim programskim prioritetima. Bez obzira na sve, Stranka demokratske akcije će djelovati konstruktivno“, ustvrdio je zastupnik SDA Jasmin Musić.

Odmah nakon konstituirajuće, sazvana je i prva vanredna sjednica Skupštine na kojoj bi trebala biti imenovana i nova Vlada USK.

Mustafa Ružnić iz A SDA trebao bi ostati na poziciji kantonalnog premijera, a predloženi kandidati za ministre su: ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Damir Omerdić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Adnan Alagić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Sulejman Kulenović, ministrica zdravstva, rada i socijalne politike Nermina Ćemalović, ministar unutrašnjih poslova Nermin Kljajić , ministar privrede Nijaz Kadirić, ministar za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida Ermin Zulić, ministar financija Vedran Prša i ministar pravosuđa i uprave Asim Dizdarević.

Vanredna sjednica je još u toku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.