Šta olakšice za rad u Njemačkoj znače za bh. državljane?

Vijesti 21. dec 201811:14 > 11:19
N1

Mehmed Smajić, novinar Deutsche Wellea, u Novom danu N1 televizije je objasnio šta donosi njemački Zakon o useljavanju radnika iz trećih zemalja koji je usvojila Vlada, a predstoji njegovo razmatranje u oba doma Parlamenta - Bundestagu i Bundesratu. Između ostalog, Smajić je istakao da će Zakon omogućiti da radnik iz zemlje koja nije članica Evropske unije boravi šest mjeseci u Njemačkoj u namjeri da pronađe zaposlenje.

“Novi Zakon predviđa niz olakšica. Pojednostavljena je procedura za građane iz trećih zemalja – onih koje nisu članice Evropske unije. Novim Zakonom pri zapošljavanju prednost neće imati više Nijemci i drugi državljani Evropske unije. Kvalifikovanim će biti smatrani radnici i sa nižom stručnom spremom. Bit će moguće doći u Njemačku i prije pronalaska posla. Dakle, bit će moguće boraviti u Njemačkoj šest mjeseci u namjeri da pronađete posao, ali bez pomoći države. Naravno, zahtjevat će se odlično poznavanje njemačkog jezika”, objasnio je novinar Deutsche Wellea.

VEZANE VIJESTI

Kao razlog zbog kojeg je njemačka Vlada donijela ovakav Zakon, Smajić je istakao to što ovoj državi nedostaje milion i 200.000 radnika. Njegovatelji, medicinari, zanatlije i vozači su najtraženiji na tržištu rada Njemačke, podcrtao je Smajić, da bi potom dodao:

“Mnogi već sjede na spakovanim koferima da dođu u Njemačku”.

Prema njegovim riječima, mnogi građani jugoistočne Evrope priželjukuju da rade u Njemačkoj zbog uslova rada. Smajić je ukazao da ako Bundestag i Bundesrat usvoje ovaj Zakon, bit će omogućeno i to da radnici iz zemalja koje nisu iz država Evropske unije steknu pravo na boravišnu dozvolu, a i kasnije da migriraju njihove porodice u ovu državu.

Podsjetio je da ako njemački zakonodavac usvoji ovaj Zakon, na snagu bi trebao stupiti 2020. godine.

Novinar Deutsche Wellea je upozorio na to da Kosovo ima najmanju koncentraciju ljekara u Evropi, dok je u Bosni i Hercegovini dramatično opao broj građevinskih radnika zbog čega kasni izgradnja objekata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.