Jerinić o NATO-u: Upućivanje dokumenta je kršenje procedure

Vijesti 21. dec 201814:13 > 14:17
N1

Donedavni član Komisije za NATO inegracije Boris Jerinić izjavio je Srni da potez predsjedavajućeg Komisije za NATO integracije BiH Josipa Brkića, koji je uputio Savjetu ministara na razmatranje tekst nacrta Godišnjeg nacionalnog programa /ANP/ 2018-2019, predstavlja kršenje procedure i samovolju.

“Ako nije bilo saglasnosti Komisije, očigledno je da je riječ o zloupotrebi pozicije predsjedavajućeg Brkića. To je nedopustivo”, rekao je Jerinić.

On je istakao da se nada se da će kolegijum Savjeta ministara odbiti tu inicijativu, jer nije ispoštovana procedura.

“Zašto postoji Komisija kada jedan čovjek može odlučivati sam u ime BiH”, rekao je Jerinić.

Predsjedavajući Komisije za NATO integracije BiH Josip Brkić uputio je Savjetu ministara na razmatranje tekst nacrta Godišnjeg nacionalnog programa /ANP/ 2018-2019, potvrdio je Srni član ove komisije zamjenik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Mijo Krešić.

Brkić je potvrdio juče novinarima da sjednici nisu prisustvovali srpski članovi, navodeći da je od ukupno 20 bilo prisutno 11 članova i da Komisija nije imala kvorum za odlučivanje.

Na posljednjem sastanku zvaničnika RS kod predsjednika Republike Željke Cvijanović srpski članovi Komisije za NATO integracije pozvani su da ne učestvuju u njenom radu.

Na sastanku 14. decembra u Banjaluci, posvećenom pitanjima aktiviranja MAP-a i poziciji RS, zaključeno je da aktiviranje Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u i sve aktivnosti koje se sprovode u tom kontekstu nisu prihvatljive za Republiku Srpsku.

BiH je “zeleno svjetlo” za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u dobila na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica Sjevernoatlantske alijanse u Briselu 5. decembra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.