Produžen pritvor Munibu Ahmetspahiću

Vijesti 21. dec 201815:23 > 15:25
N1

Sud Bosne i Hercegovine produžio je pritvor osumnjičenom Munibu Ahmetspahiću do 20. januara 2019. godine.

“Sud Bosne i Hercegovine odlučujući o prijedlogu Tužilaštva BiH za produženje mjere pritvora, donio je rješenje u predmetu Munib Ahmetspahić kojim je usvojen prijedlog Tužilaštva te je prema osumnjičenom produžen pritvor određen rješenjem ovog Suda od 27.11.2018. godine. Pritvor po ovom rješenju može trajati najduže jedan mjesec, odnosno do 20.01.2019. godine i to zbog posebnih pritvorskih razloga iz člana 132. stav 1. tačke a) i c) ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva i bojazni da će ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo”, odgovorili su na upit N1 iz ove institucije.

Tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara tužilačku odluku u ovom predmetu trebao bi donijeti do sredine januara.

Osumnjičeni Munib Ahmetspahić tereti se za krivično djelo organizovanje terorističke grupe iz člana 202. d. i krivično djelo terorizma iz člana 201. KZ BiH.

Podsjećamo, Ahmetspahić je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je od 2013. godine, u dva navrata, duži vremenski period boravio na području Sirije kao pripadnik terosrističkih organizacija “Al-Nusra Front” i ISIL. Prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni komunicirao i koordinirao aktivnosti sa drugim državljanima BiH koji se nalaze na području Sirije i Iraka, te da je po dolasku u BiH organizovao i pomagao odlazak drugog državljanina BiH na to područje. Munib Ahmetspahić uhapšen je krajem novembra na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.