"Cijeli sistem lažiran, ne znamo da li je zagađenija Ilidža ili Baščaršija"

Vijesti 21. dec 201816:36 > 20:03
N1

Pitanje kvaliteta zraka u Sarajevu, ali i u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine jedno je od gorućih za koje se traži rješenje. Dok jedni za sve krive mjeriteljstvo i pogrešne podatke koje imamo, drugi smatraju da se rješenje krije u jednostavnim potezima. Utopljavanje objekata, prelazak na efikasnije načine grijanja i korištenje manje štetnih energenata su samo neki od prijedloga. Država bi više trebala uraditi na popularizaciji gasa u domaćinstvima ali i kad je riječ o prijevozu.

Glavni problem za Sarajevo po mišljenju struke je to što ne postoje statistički podaci o kvaliteti zraka koji se ne izrađuju još od 1990. godine. Također se ne provodi provjera emsija i ispuštanja štetnih čestica.

“Nažalost cijeli sistem očuvanja čistoće zraka u Federaciji Bosne i Hercegovine je lažiran. Što se tiče podataka o kvaliteti zraka mi ne znamo da li je zrak zagađeniji na Ilidži ili Baščaršiji. Ne znamo da li je zagađeniji nego lani. Ne znamo koliki su postignuti efekti, nemamo podatke da planiramo mjere”, istakao je Aleksandar Knežević, IMPULSIO.

Među glavnim problemima identifikovani mala ložišta, loša i vlažna goriva i kao najveći saobraćaj i loša stanogradnja.

“Vi znate šta je sve izgrađeno u Sarajevu, na koji način je grad zatvoren. Kakva su sve auta ušla u ovaj grad. Mislim da ovo nije samo karakteristika Sarajeva, to je problem i drugih gradova u okruženju da ih ne nabrajam sada. Zagreb je povećao u zadnjh 13 godina za 3,5 godina starost auta”, naglasio je Dragan Ajanović, CETEOR.

Širenje gasne mreže, smanjenje cijena gasa za stanovništvo i nastavak realizacije planova koji već postoje su samo neki od prijedloga koje je predlaže privrednik Tomislav Grizelj.

“Danas u gradu Sarajevu je vrlo mali konzum zemnog gasa iz razloga visoke cijene. A, visoka cijena je da od Sibira do Karakaja je znak jednakosti cijene od Karakaja do Sarajeva. Hoću reći da je previsoko opterećenje transporta za koji slobodno mogu reći da nema nikakvih troškova izuzev distributivnih u Kantonu Sarajevo. Subvencijom i korektnom cijenom gasa se može riješiti pitanje aero zagađenja grada Sarajeva”, kazao je Tomislav Grizelj, privrednik.

Stručnjaci ističu da bi u što skorijem roku trebalo poduzeti mjere na jačanju javnog prijevoza i većem korištenju alternativno-ekoloških goriva na području Sarajeva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.