Novi Zakon o useljavanju u Njemačkoj: Šta to znači za građane BiH

Vijesti 21. dec 201817:45 > 19:07
Pixabay

Sve je više onih koji trbuhom za kruhom odlaze u zapadne zemlje. Glavna destinacija je najjača evropska ekonomija. Njemačka privreda brojna radna mjesta popunjava uvoznom radnom snagom. Hoće li novi zakon o useljavanju dovesti do još masovnijeg iseljavanja iz naše zemlje?

Novi zakon o useljenštvu podrazumijeva:

Termin kvalificirana radna snaga obuhvata osobe sa univerzitetskom diplomom i kvalifikovane radnike.

Njemački poslodavci više neće morati dokazivati da nisu bili u mogućnosti naći kvalifikovanu radnu snagu u Njemačkoj ili unutar EU.

Zapošljavanje se više neće odnositi samo na deficitarna zanimanja.

Omogućit će se boravak u Njemačkoj na određeno vrijeme radi traženja posla, ako osoba govori njemački i jezik i može se izdržavati tokom boravka.

Olakšan je boravak u Njemačkoj radi usavršavanja, jednostavnije priznavanje diploma.

Ubrzane su i olakšane administrativne procedure.

Prije stupanja na snagu, potrebno je da saglasnost daju i njemački parlament – Bundestag, kao i Bundesrat – Savezno vijeće Njemačke. Novinar Deutsche Wellea Mehmed Smajić smatra da je to samo protokolarno pitanje.

“Ubuduće će, recimo, diploma u Njemačkoj biti priznata u roku od 2-4 sedmice. Isto tako, osobe mlađe od 25 godina moći će doći u Njemačku i boraviti od 6 do 9 mjeseci i tražiti volontarijat ili mjesto na fakultetu. Osim toga, nakon određenog vremenskog perioda, stiču pravo na stalno zaposlenje, dobivanja stalne boravišne ili radne dozvole, što im omogućava da u dogledno vrijeme u Njemačku dovedu i svoju porodicu”, pojašnjava Smajić.

Njemačka vlada također navodi da će se poduzeti i drugi koraci kako bi se umanjile i olakšale administrativne procedure. To uključuje i proceduru dobivanja vize. Bit će, navodi njemačka vlada, i dodatnog marketinga u saradnji sa njemačkim privatnim sektorom, a više napora će se uložiti i da se promovira njemački jezik, posebno van zemlje.

Direktorica portala Boljiposao.com Aida Zejčirović smatra da je novi njemački zakon uvod u novi val iseljavanja iz BiH.

“Mi trenutno na portalu imamo 435 oglasa za inozemstvo, od čega je 230 za Njemačku. Bez novog zakona, mi imamo dosta potreba za Njemačko tržište. Očekuje se egzodus, iz više razloga. Već sada imamo odlazak mladih i kompletnih porodica, a kada se donese ovaj zakon, bit će i gora situacija”, zaključuje Zejčirović.

Ukoliko Njemačka želi da zadrži snažnu ekonomiju, mora obezbijediti priliv stručne radne snage, u skladu sa industrijskim potrebama, navedeno je iz njemačke vlade. No, Horst Seehofer – ministar unutarnjih poslova Njemačke je upozorio – useljavanje u socijalnu skrb Njemačke je isključeno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.