Žustra rasprava vlasti i opozicije zbog budžeta Republike Srpske

Vijesti 21. dec 201818:52 > 19:12
N1

Budžet Republike Srpske za 2018. uspješan i nema problema sa lkividnošću, tvrdi vlast. Sa druge strane opozicionari tvrde da se plaćaju ogromne kamate na podignute kredite. Na trećoj posebnoj sjednici entitetskog parlamenta nisu izostale oštre optužbe i žustre rasprave između vlasti i opozicije.

Prijedlog drugog rebalansa budžeta Republike Srpske iznosu od 3,459 milijardi KM, što je 35 miliona KM više u odnosu na sredstva planirana prvim rebalansom budžeta. Najveći rast ostvaren poreskim prihodima, poručuju iz Ministarstva finansija.

“Suficit od 126,1 milion KM i ta sredstva će služiti za otplatu dugova i unutrašnjih i vanjskih”, kaže Zora Vidović, ministar finansija RS.

Rashodi na međunarodnom finansijskom tržištu, te plaćanje stručnih usluga kao i visoke kamatne stope predstavljaju rasipništvo, odgovor je opozicije.

“Samo da bi izašli i plasirali obveznice na bečkoj berzi Vlada je potrošila 14 miliona maraka za usluge vjerovatno konsultantskih kuća i neke druge stvari koje su podveli pod stručne usluge, a budžet je tako predstavljen da mi ne možemo da vidimo na šta su se ta sredstva iznosila”, ističe Jelena Trivić, Klub poslanika PDP.

“Vidjeli ste da je za stručne usluge izdvojeno nevjerovatnih 14 miliona maraka, da je za lokalne zajednice sa 800.000, koliko je bilo predviđeno u prvom rebalansu, sada povećane na 37 miliona maraka. Posebno je pogubno što je ovaj bužet potrošački i što se Republike Srpska neprekidno zadužuje”, dodaje Nebojša Vukanović, Klub poslanika SDS.

Sva dugovanja za 2018. godinu izmirena i da nema problema sa likvidnošću, poručuju iz Vlade.

“Procjena je da će rast BDP-a biti 3,6 odsto do kraja godine, kao rezultat rasta industrijske proizvodnje”, navodi Vidović.

Najveći uspjeh dostignut je u industriji proizvodnje i prodaje električne energije, dok su poreski prihodi uvećani za 22 miliona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.