Sejdić i Finci: Razočarani ponašanjem svoje zemlje

Vijesti 22. dec 201809:37 > 10:05
N1

Navršava se deveta godina otkako je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio povijesnu presudu u slučaju ''Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine''.

Dervo Sejdić i Jakob Finci, pripadnici romske, odnosno jevrejske manjine u Bosni i Hercegovini, 2006. godine su, podsjećamo, podnijeli tužbu protiv Bosne i Hercegovine Evropskom sudu za ljudska prava zbog nemogućnosti da se kandiduju za članove Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i Predsjedništva BiH.

U decembru 2009. godine Sud je presudio u korist tužitelja i naložio državnim organima da isprave takvo stanje koje je u suprotnosti sa evropskim tekovinama.

Sejdić i Finci u Novom danu N1 televizije komentarisali su stanje – devet godina poslije.

”Mislim da gledamo na isti način na koji smo gledali i prije desetak godina, bitno je reći da ova presuda ne govori samo o manjinama već i o građanima Bosne i Hercegovine, pravo da se kandiduju i pripadnici konstitutivnih naroda koji ne žive na ‘pravoj’ teritoriji. Nije to više onaj broj mali broj manjina već nekoliko stotina hiljada građana koji nemaju ta prava. Zbog toga je važnost ove presude važna, ovo je jedna od najkomentarisanijih izjava. Devet godina se pravi kao da se ništa nije desilo”, ispričao je Finci na početku razgovora.

Potom je priznao da je razočaran ponašanje Bosne i Hercegovine poručivši da Evropska unija neće primiti BiH u svoje članstvo sve dok ona krši ljudska prava.

”Osjećam se razočaranim zbog ponašanja moje zemlje. Mi koji živimo koji ovdje, mislimo da svugdje u svijetu ima napravde pa i kod nas. Sad je velika halabuka što nije implementirana odluka u predmetu Bože Ljubića, niko se ne nervira što odluka o konstituivnosti naroda iz 2002. godine nije implementirana. Niko se puno ne sekira što Srbi nisu konstitivni u četiri kantona. Želim da Bosna i Hercegovina bude skinuta s te crne liste. Ovi naši političari koji govore da žele da BiH uđe u Evropu, Evropska unija neće primiti zemlju koja krši ljudska prava i koja pravi građane prvog i drugog reda”, naglasio je on.

Dervo Sejdić istakao je u razgovoru za N1 da nije optimista da će problem uskoro biti riješen.

Ne gubim nadu, ali nisam optimista da će brzo biti riješeno. Imamo dvadeset i kusur godina iste ljude na vlasti, samo se ponekad pomjere. Nažalost, alternative u BiH u političkom smislu je malo. Oni koji zagovaraju alternative u manjini su. Za proteklih devet godina imali smo 6 do 7 lidera koji su se kao dogovarali, ali od samog starta je prihvaćena teza o ugroženosti hrvatskog naroda. Po ne znam koji put ja ponavljam, svaki građanin Bosne i Hercegovine ima pravo i legitimno je da traži svoja prava, ali ne na način da ovaj predmet Čović iskorištava u svoje koristi, ne znam o kojoj on ugroženosti može govoriti”, rekao je Dervo Sejdić za N1.

‘Zloupotreba dobre volje međunarodne zajednice od strane domaće politike, ovu državu neće povesti naprijed. Nisam ja za sankcije koje bi trpili građani, ali jesam za sankcije koje bi bile usmjerene prema političkim elitama, liderima ovih šest, sedam političkih partija”, potcrtao je Sejdić u Novom danu.

Uskoro video kompletnog razgovora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.