7 na N1: Ko će činiti vlast nije poznato, ali je poznata odluka CIK-a

Vijesti 22. dec 201820:49 > 21:09
N1

Tina Jelin Dizdar, novinarka N1 televizije, donosi vam pregled najznačajnijih događaja u proteklih sedam dana. Ko će činiti vlast u Federaciji Bosne i Hercegovine i na državnom nivou, nije poznato, ali je poznata oduka Centralne izborne komisije kako delegirati članove Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Sugestija je da se to učini prema popisu stanovništva iz 2013. godine, a ne 1991.

S ciljem formiranja vlasti, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine su se sastali Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije i Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice. Sastanak je rezultirao izostankom konkretnog dogovora. 

Svoje uslove za formiranje vlasti imaju i stranke za koje Izetbegović smatra da trebaju biti dio vlasti. Riječ je o Bosanskohercegovačkom bloku – Socijaldemokratskoj partiji, Našoj stranci i Demokratskoj fronti. Jedan od njihovih zahtjeva je Aprilski paket.

Nije postignut dogovor politčkih stranaka, ali je postignut dogovor većine članova Centralne izborne komisije da se članovi Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine delegiraju prema popisu stanovništva iz 2013. Uslijedio je niz reakcija na odluku i najavljeni su konkretni potezi, prije svega stranaka sa sjedištem u Sarajevu.

Šta je to još obilježilo treću sedmicu mjeseca decembra, pogledajte u video prilogu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.