Inzko: BiH je izgubila strastvenog zagovornika i istinskog prijatelja

Vijesti 23. dec 201815:10 > 15:13
N1

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko kazao je nakon smrti bivšeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna da je BiH izgubila strastvenog zagovornika i istinskog prijatelja.

Ashdown je dužnost visokog predstavnika u BiH obavljao od maja 2002. godine do januara 2006. godine, kada je, ističe Inzko, neumorno radio s bosanskohercegovačkim partnerima i predstavnicima međunarodne zajednice i donosio odluke koje su snažno utjecale na BiH, uvijek imajući na umu viziju sadašnjosti i budućnosti BiH i njenih građana.

“Lord Ashdown je shvatao mandat koji mu je povjeren Daytonskim mirovnim sporazumom kao zadatak čiji je cilj podržavanje reformi kojima se grade institucije predviđene ovim sporazumom, promicanje pomirenja, reintegriranje zemlje i izgradnja trajnog mira”, napomenuo je.

Istaknuo je da je Ashdown imao ključnu ulogu u formiranju nekoliko institucija predviđenih Daytonskim mirovnim sporazumom, a pored izgradnje države, njegov osnovni cilj je bio ispunjavanje obećanja datog Daytonskim sporazumom, da se uklone posljedica rata.

Sarađujući s partnerima u BiH i u međunarodnoj zajednici radio je na obnovi multietničke i multikulturalne BiH, uklanjajući prepreke koje su onemogućavale povratak izbjeglica i raseljenih osoba i pomažući u nastojanjima da se razbiju mreže podrške ratnim zločincima.

Tokom mandata na dužnosti visokog predstavnika usvojeno je više od 200 zakona, a u Parlamentu BiH su usvojene odluke o formiranju brojnih institucija.

“Bio je duboko vezan za ovu zemlju i njene građane. Upoznao je doslovno hiljade ljudi, iz svakog kutka BiH, uvijek imajući na umu i te ljude dok je radio na tome da BiH nezaustavljivo krene ka stabilnosti”, podvukao je Inzko.

Naglasio je da je Ashdown govorio da je njegov posao da pomogne u izgradnji moderne strukture na osnovu nacrta predviđenog Daytonom, koja će moći krenuti putem ka pridruživanju Evropskoj uniji i to će biti, dodaje Inzko, dio njegovog trajnog naslijeđa.

“Oni koji su ga poznavali i koji su s njim sarađivali uvijek će ga se sjećati kao energičnog čovjeka, punog entuzijazma, neumornog u nastojanjima da osigura suštinske promjene da bi poboljšao život građana u cijeloj BiH”, prisjetio je Inzko.

Također je podsjetio da je Ashdown i u posljednjim danima svog života uputio pismo visokoj predstavnici EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federici Mogherini, s Carlom Bildtom i Christianom Schwartz-Schillingom, u kojem je izrazio svoju čvrstu podršku suverenitetu BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.