Kako poboljšati odnose između Bosne i Hercegovine i Srbije?

Vijesti 23. dec 201818:04 > 18:17
N1

Dan nakon posjete predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorada Dodika, Srbiji u Sarajevu se raspravljalo o temi: kako resetovati odnose Srbije i BIH. Srbijanski političar, Saša Janković, poručio je kako nema jake Srbije, bez jake i prosperitetne Bosne i Hercegovine, te da aktuelna politika obje zemlje građane plaši retorikom podjela i sukoba.

Ocjenjeno je kako jučerašnji sastanak isključivo Milorada Dodika s Aleksandrom Vučićem nije dobar primjer kako dvije države trebaju sarađivati.

Aktuelni politički vrh Srbije, a posebno njena javnost, trebaju konačno shvatiti da je Bosna i Hercegovina suverena i da od nje ne mogu praviti taoca kako bi stvarali atmosferu konflikta i straha među građanima, jer to je jedini način da se vladajući održe na vlasti, poručuje Janković. U tom kontekstu pojedinačni sastanci predsjednika Vučića s članovima bh. Predsjedništva, neće približiti građane ove dvije zemlje.

“To što se desilo je samo nastavak politike što gore, to bollje, zapretit ću jednom rukom da bi s drugom rukom popravio ono što sam sam napravio od toga boljitka nema, to je nepopravljivo. Gledamo to 30 godina, i trebali smo naučiti, da od politike devedesetih, od ljudi koji su nastali na ideologiji poltike konflikta ne možemo očekivati ništa”, kazao je Saša Janković, srbijanski političar.

Janković navodi kako odnosi neće biti bolji, sve dok, na vrhu i Srbije i Bosne i Hercegovine, ali i ostalih zemalja regije, ne budu oni ljudi, koji će se radovati uspjehu onog drugog. Povjerenje među državama mora se graditi isključivo unutar institucija, poručuje Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.

“Ne slažemo se s gospodinom Vučićem i ne prihvatamo da je rješenje uspostavljanja dobrih odnosa između naroda jer je prije svega pitanje kako uspostaviti dobre odnose između država. Mi nemamo svoje nacionalne poglavice koje bi između sebe trebale da se mire mi imamo institucije”, naglasio je Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.

A da se institucije poštuju zatražio je i član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, Šefik Džaferović. Osvrćući se na jučerašnji sastanak Vučić – Dodik, on navodi kako ništa od toga što je Dodik izjavio ne može biti zvanični stav Bosne i Hercegovine, jer i sama posjeta nije bila zvanična, s njom se nisu usaglasili ostali članovi Predsjedništva, poručio je Džaferović.

Nikakvog „samoopredjeljenja“ bilo koga u Bosni i Hercegovini ne može biti. Republika Srpska može biti jedino i isključivo multietnički bosanskohercegovački entitet. Sve dok obavlja funkciju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik je dužan da poštuje Ustav i zakone Bosne i Hercegovine, i da zastupa isključivo stavove koji su usaglašeni unutar Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Jučerašnja posjeta Dodika treba da se shvati kao privatna posjeta i ona se u državnom kapacitetu ne odnosi ni na koga u Bosne i Hercegovine, a posebno izjave Dodika i Vučića koje su ispod razine politike ili diplomatije ili neke perspektivne budućnosti obje zemlje”, rekao je Senadin Lavić, profesor.

Uz konstantne političke tenzije, oštre poruke na relaciji Beograd – Sarajevo, brojna su otvorena pitanja između Srbije i Bosne i Hercegovine. Najbitnije među njima je do sada neriješeno pitanje međudržavne granice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.