Paddy Ashdown: Visoki predstavnik koji je obilato koristio bonske ovlasti

Vijesti 23. dec 201819:32 > 19:38
N1

Paddy Ashdown, bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, koji će ostati upamćen po tome što je najviše koristio bonske ovlasti i nametao zakone i smijenjivao političare u ovoj zemlji, umro je u 77. godini života. Tokom svog mandata u Bosni i Hercegovini, smijenio je Dragana Čovića s mjesta člana Predsjedništva Bosni i Hercegovini, a u samo jednom danu i 59 političara iz RS-a. Donio je 430 različitih odluka, a pod njegovim pritiskom Vlada Republike Srpske formirala je Komisiju za Srebrenicu.

I to su samo neke od odluka koje je donosio za vrijeme svog mandata u Bosni i Hercegovini. Na probleme na Balkanu nastavio je ukazivati i nakon što je napustio poziciju visokog predstavnika.

Preminuo je u 77. godini. Njegovo djelovanje, naročito kada je riječ o Bosni i Hercegovini, ostat će – prema mišljenju mnogih – duboko obilježeno njegovom diplomatsko-prijateljskom predanošću ka uspostavi stabilnosti u zemlji. Na poziciji visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini bio je od 2002. do 2006. godine, a za njegova mandata pokrenute su brojne reforme, ali i obilato korištene bonske ovlasti. Iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za sada, reakcije Komšića i Džaferovića.

“Dugo ćemo pamtiti šta je gospodin Ashdown učinio za Bosnu i Hercegovinu u vrijeme dok je obavljao nimalo jednostavan posao visokog predstavnika, ali isto tako ćemo pamtiti i sve ono što je učinio prije i nakon tog mandata. Njegova politika odlikovala se konzistentnošću cijelim tijekom njegovog angažmana, posebice u smislu njegove predanosti da pomogne Bosni i Hercegovini i njezinom oblikovanju kao normalne europske zemlje. Takvo nešto, jednostavno, nemamo pravo zaboraviti”, kazao je Željko Komšić, član Predsjednštva Bosni i Hercegovini iz reda hrvatskog naroda.

“Bosna i Hercegovina je ostala bez velikog i iskrenog prijatelja. Lorda Ashdowna ćemo pamtiti kao čovjeka koji je svojim energičnim angažmanom na čelu Ureda visokog predstavnika snažno uticao na provođenje važnih reformi koje su u interesu svih naroda i građana Bosne i Hercegovine i kojima je trasiran naš put prema euroatlanskim integracijama”, naglasio je Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosni i Hercegovini iz reda bošnjačkog naroda.

Da je u vrijeme mandata lorda Ashdowna ojačan kapacitet institucija Bosne i Hercegovine i trasiran njen put prema euroatlanskim integracijama, smatra i čelnik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović. Novoimenovani britanski ambasador u Bosni i Hercegovini ističe da je smrt Paddyja Ashdowna veliki gubitak za britansku politiku i Bosnu i Hercegovinu – zemlju koju je uvijek osjećao bliskom svojem srcu.

“Poznavao sam ga kao pronicljivog, izazovnog, velikodušnog i duboko zabrinutog za zemlju i njene građane. On je neko ko me inspirisao. Mnogi će propustiti njegovu strast i mudrost”, istakao je Matthew Field, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini.

I posljednjih mjeseci Ashdown je često govorio o Bosni i Hercegovini. Nedavno u kontekstu miješanja Hrvatske u unutarnja pitanja Bosne i Heregovine, a nekoliko mjeseci ranije na američkom Johns Hopkins Univerzitetu istakao je da BiH idalje predstavlja najveći problem u regionu.

“Bosna i Hercegovina je barutni put koji vodi do eksplozije, ako se to ne riješi onda slijede svi veliki problemi na Balkanu. Moramo izgraditi funkcionalnu državu ako ne želimo da imamo tu eksploziju”, kazao je Paddy Ashdown 17. maja ove godine.

Bosna i Hercegovina je izgubila strastvenog zagovornika i istinskog prijatelja, poručio je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko. Podsjetio je kako je tokom Ashdownovog mandata na dužnosti visokog predstavnika usvojeno više od 200 zakona, a u Parlamentu Bosne i Hercegovine su usvojene odluke o formiranju brojnih institucija. Ashdown je i u posljednjim danima svog života, zajedno sa Christianom Schwartz-Schillingom i Carlom Bildtom, uputio pismo visokoj predstavnici Europske unije za vanjske poslove i sigurnost, Federici Mogherini u kojem je izrazio svoju čvrstu podršku suverenitetu Bosni i Hercegovini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.