Novi dan posvećen kršćanskom prazniku Božiću

Vijesti 24. dec 201815:11 > 15:13
N1

I sutra ujutro budite uz Novi dan, jutarnji program N1 televizije. Za vjernike koji se ravnaju prema gregorijanskom kalendaru, 25. decembra je najradosniji kršćanski blagdan - Božić. I sadržaji Novog dana prilagođeni su ovom blagdanu.

Božić je blagdan koji slavi rođenje Isusa Hrista, bogočovjeka koji je došao na zemlju da čovječanstvo spasi od grijeha. Mise ponoćke, koje obilježavaju početak slavlja, nastupaju nakon četiri sedmice adventa, odnosno vremena molitve i duhovne pripreme za blagdan. Svi običaji za vrijeme Božića u sebi nose zajedništvo i duh pomirenja. O blagdanu Božića, običajima, značaju i simbolici za Novi dan govori monsinjor Ivo Tomašević, generalni sekretar Biskupske konferencije u BiH.

Najradosniji kršćanski praznik – Božić prilika je da u atmosferi ljubavi, sloge i razumijevanja snažimo vjeru u zajednički život, oličen u poštovanju iskonskih vrijednosti kojima se teži na ovaj dan. Te vrijednosti posebno čuvaju bosanski franjevci. Fra Damir Pavić, tajnik provincije Bosne Srebrene na Božićno jutro sa nama.

Uživo ćemo biti i u Banjaluci i Mostaru i provjeriti kako se Božić dočekuje i proslavlja i u ovim gradovima.

U srijedu, 26.decembra na sceni Kamernog teatra 55 biće svečano obilježeno 10 godina igranja predstave Žaba i njeno 250 izvođenje. O predstavi, istoimenom filmu, i drugim projektima Kamernog teatra 55 govorimo u Novom danu.

Bliži se kraj godine i rezimira se sve ono po čemu ćemo je pamtiti. Društvenu svakodevicu, aktuelne događaje i sve što je obilježilo godinu na izmaku u Novom danu komentariše Mersiha Drinjaković – urednica u magazinu ”Gracija”.

Budite uz Novi dan, jutarnji program N1 televizije. Zajedno smo od 7 do 10 sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.