Koliki je interes turista za proslavom Nove godine u BiH?

Vijesti 24. dec 201816:41 > 19:20
N1

Koliko turista želi upravo u Sarajevu pozdraviti novu, a ispratiti staru godinu, teško je reći unaprijed. No, čini se da interesa ne nedostaje.

Sudeći prema stranici za rezervaciju smještaja Booking.com, sličan je interes ove i prošle godine. Prošle godine bilo je popunjeno 92 posto smještajnih kapaciteta. Ove godine popunjeno je 90 posto.

U Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo su optimistični zbog oborenih rekorda. 2018. poredi se za godinom “Olimpijade”.

“Statitika nam zaista ide na ruku. Prateći statistiku od 10. mjeseca, imamo prvi milion noćenja. To se nije desilo od davne 1984, kada je Sarajevo bilo olimpijski centar Evrope i svijeta. Godinama nakon oborili smo rekord od milion noćenja. To je nastavljeno i u 11. mjesecu. Prema posljednjem statističkom izvještaju, više od pola miliona turista došlo je u Sarajevo. Ostvareno je milion i stotinu hiljada noćenja”, kazala je Azra Kušundžija, Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

Turska, Hrvatska, UAE, Kina, Saudijska Arabija, Slovenija, neke su od zemalja iz kojih dolaze turisti koji biraju Sarajevo. Nisu svima poznata imena izvođača u novogodišnjoj noći, ali im je poznata kultura i tradicija. Evo šta su nam kazali:

“Tu sam zbog snijega. Nema ga u Dubajiu.”
“Sviđa mi se hrana. Super je ovdje.”
“Ostajemo dva dana. Bili smo na planini. Šteta što nema puno snijega. No, vrijedi posjetiti.”
“Mene zanima historija.”

“Banja Luka te zove”, slogan je zime u gradu na Vrbasu. Već mjesec puni su svi smještajni kapaciteti, kažu u gradskoj turističkoj organizaciji.

“To su tradicionalno – Srbija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora. Imamo informacije da dolaze i iz Makedonije. Očekujemo veći broj turista nego prošle godine, ali tačno stanje ćemo znati u januaru. Već mjesec dana nema mjesta kada su u pitanju smještajni kapaciteti”, kazala je Irena Radojević, direktorica Turističke organizacije Banjaluka

I grad na Neretvi dijeli optimizam.

“Mislim da je interesovanje veće nego prethodnih godina. Program traje duže, imamo više grupa, sadržaja, svaku noć, pogotovo za novogodišnju noć. Velik je broj domaćih i stranih turista. Vidimo kapaciteti se popunjavaju, na Rujištu je popunjeno, po gradu isto”, naveo je Semir Temim, Turistička zajednica HNK.

Iako će stvarnu posjećenost pokazati naknadne statistike, o interesu se već ponešto da zaključiti. Na stranici za rezervaciju smještaja AIRBNB piše da je interes za Mostar 331 posto veći nego inače, a na Booking.com možemo vidjeti da je u Banjaluci ostalo raspoloživo svega dva posto smještajnih kapaciteta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.