Posljednje pripreme za Božić u gradu na Neretvi: Žurba, gužva, ali i osmijesi

N1

Dan uoči Božića obavljaju se posljednje pripreme i u gradu na Neretvi. Vremena nije ostalo previše, a uvijek ima onih koji će svoju božićnu kupovinu obaviti u posljednji trenutak. Uprkos tome, božićno raspoloženje nije zaobišlo Mostarce - žurba, gužva, ali i osmijesi na licima preovladavaju u ovo blagdansko vrijeme.

Uobičajena gužva na badnje jutro, vrijeme je za posljednju nabavku za naljepši dan u godini za pripadnike katoličke vjeroispovijesti. Iako je blagdanska trpeza kod većine uglavnom spremna, ostalo je za kupiti još neke potrebne sitnice.

“Sve je spremno, napravljeni su kolači, slane kiflice, slanići, danas evo još da kupim poklone za unučad, nevjestu, sina, kćerku, zeta, muža, lijepo nam je, baš uživamo”, istakla je Katica Pranjić.

“Završne pripreme su u tijeku, kolačići se prave, ali sad sam iskočila jer bih na poklončiće dodala neku sitnicu”, kazala je Jelena.

A najviše se kupuju kolači, čokolade, i razne slastice. Jaču potražnju za svojim proizvodima osjetili su radnici mostarske čokolaterije. Velika gužva u radnji je, kažu već tradicionalno karakteristična za dan prije Božića.

“Naši kupci se i dalje nisu odrekli starih navika, a to je kupovina u zadnji čas, sve je ostavljeno za zadnji dan, i zato su gužve za taj zadnji dan”, naglasio je Dragan Topalović, vlasnik čokolaterije.

U posljednji čas kupuju se i borove lampice i božićni ukrasi. Sve mora biti spremno do poslijepodne kada je cijela porodica na okupu. I dok jedni ne štede na božićnu hranu, namirnice i poklone, drugi ovaj blagdan dočekuju nešto skromnije, u skladu s penzijama i platama.

“Ja sam umirovljenik i skromno dočekujem. Ja se uvijek vratim u djetinjstvo kad je Božić, nažalost svi su mi umrli tako da sam sjetna tih dana”.

Bliskost, druženje i slavlje u krugu svojih najmilijih, razlozi su zbog kojih je Božić najtopliji blagdan, kažu građani. Međutim, danas se, kako tvrde, u prvi plan stavljaju neke druge vrijednosti.

“Više je sada šminke, nego prave vrijednosti Božića, više se gleda šta je na stolu, šta je ko kupio i donio, a one prave ljubavi slabo”, kazao je Tadija Šaravanja.

“Ručamo, večeramo zajedno, cijela obitelj, standardno kao i svake godine. Kupovina je završena, sad slijedi obiteljsko druženje”.

Kao najveću radost, Badnju veče provde u miru i toplini doma uz večeru i božićne pjesme, čekajući polnoćku i otvaranje darova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.