Zaključci nakon sjednice Predsjedništva SDA

Vijesti 24. dec 201818:24 > 18:27
N1

Danas je održana sjednica Predsjedništva SDA, a nakon koje se medijima obratio Adil Osmanović, zamjenik predsjednika stranke.

Doneseno je 12 zaključaka, a to su:

1. Predsjedništvo SDA pozdravlja odluku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a da prihvate podnošenje prvog Godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine i otpočinjanje provedbe Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u. Donošenje ove odluke predstavlja veoma važan korak u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine u NATO, što je jedan od osnovnih vanjsko-političkih ciljeva naše zemlje.

2. Predsjedništvo SDA osuđuje opstrukcije usvajanja ovog plana.

3. Predsjedništvo SDA smatra da nikakva demilitarizacija BiH nije moguća, niti je prihvatljiva u doba kad se susjedi naoružavaju. Jačanje OS BiH je pravi odgovor.

4. Poziv Milorada Dodika da Srbija podrži pravo na samoopredijeljenje RS-a je direktan nasrtaj na Dejtonski mirovni sporazum, samim tim i mir u regionu.

5. Usvajanje Deklaracije hrvatskog Sabora je direktno miješanje u unutrašnja pitanja BiH i to je štetan akt koji je protivan Ustavu. Grubi pokušaj povrede suvereniteta naše države.

6. Pozdravlja se odluka EP koji je u uvrstio amandman o priznavanju genocida u Srebrenici kada je riječ o pristupanju Srbije na EU put.

7. S obzirom na situaciju u BiH i regiji, Predsjedništvo smatra da je jedini odgovor na te izazove formiranje snažnog patriotskog bloka.

8. Podržavamo dosadašnje aktivnosti pregovaračkog tima na implementaciji izbornih rezultata. SDA-ov pregovarački tim je sa nekim od potencijalnih partnera obavio razgovore.

9. Predsjedništvo SDA daje podršku odgovornoj politici Šefika Džaferovića.

10. Predsjedništvo SDA smatra je uputstvo CIK-a neustavno u dijelu u kojem je odlučeno da se za raspodjelu mandata u PF BiH koristi popis iz 2013. godine.

11. Najoštrije se osuđuje hapšenje generala Ramiza Drekovića koji je uvijek bio na dispoziciji pravosuđu. Više nego očigledno je da je Tužilaštvo BiH podleglo političkim pritiscima.

12. Predsjedništvo SDA insistira da se prilikom imenovanja glavnog tužioca BiH uspostavi nacionalni balans time što će se na ovu funkciju imenovati Bošnjak. Očekujemo da Visoko sudsko i tužilačko vijeće imenuje osobu visokih moralnih i profesionalnih kvaliteta, koja nije pod uticajem politike i koja će se znati suprotstaviti bilo kojoj vrsti pritisaka, saopćio je Osmanović nakon sjednice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.