Crnadak: RS je preuzela obaveze, ne možemo se pretvarati da ih nema

Vijesti 25. dec 201811:35 > 11:38
N1

Ministar inostranih poslova u Vijeću ministara BiH Igor Crnadak smatra da neće biti uslova da VM BiH u četvrtak, 27. decembra, raspravlja o Prijedlogu godišnjeg nacionalnog programa BiH 2018-2019. godine.

“Mislim da neće biti moguće da se tom prilikom raspravlja o Prijedlogu godišnjeg nacionalnog programa BiH 2018-2019. godine, zato što sam obaviješten da Komisija za NATO integracioni proces BiH nije usvojila taj prvi godišnji plan”, rekao je Crnadak Srni.

Prema njegovim riječima, dok god se Komisija ne izjasni oko tog plana, nema uslova da to radi Savjet ministara.

“Akcioni plan za članstvo /MAP/ je međunarodna obaveza koju je Republika Srpska preuzela tako što je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske glasao za ovu odluku i mi se ne možemo praviti ni pretvarati da toga nema”, rekao je Crnadak.

Ranije je najavljeno da bi Savjet ministara trebalo da na sjednici u četvrtak, 27. decembra, razmatra Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH 2018-2019. godine.

Predlagač ovog dokumenta je Komisija za NATO integracioni proces BiH.

Predsjedavajući Komisije za NATO integracije BiH Josip Brkić uputio je prošle sedmice Savjetu ministara na razmatranje tekst nacrta godišnjeg nacionalnog programa 2018-2019.

Sjednica Komisije za NATO integracioni proces BiH, zakazana za 20. decembar, nije održana zbog nedostataka kvoruma, potvrdio je tada Srni član ove komisije zamjenik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Mijo Krešić.

Krešić je napomenuo da je ta komisija samo tijelo Savjeta ministara, a da će Savjet ministara dati svoje mišljenje na tekst nacrta godišnjeg nacionalnog programa 2018-2019.

Na posljednjem sastanku zvaničnika Republike Srpske kod predsjednika Srpske Željke Cvijanović srpski članovi Komisije pozvani su da ne učestvuju u njenom radu.

Na sastanku 14. decembra u Banjaluci, posvećenom pitanjima aktiviranja Akcionog plana za članstvo /MAP/ BiH u NATO i poziciji Srpske, zaključeno je da aktiviranje MAP-a i sve aktivnosti koje se sprovode u tom kontekstu nisu prihvatljive za Republiku Srpsku.

Rješenja sadržana u Rezoluciji o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti koju je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 18. oktobra prošle godine predstavljaju okvir za djelovanje svih predstavnika Srpske.

BiH je “zeleno svjetlo” za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u dobila na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica Sjeveroatlantske alijanse u Briselu 5. decembra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.