Najradosniji blagdan proslavljen i u Mostaru

N1

Uz brojne molitve i pjesme dolazak Božića obilježen je i u Hercegovini. Misa Ponoćka služena je u Katedrali Marije Make Crkve, a predvodio je biskup Ratko Perić. Veliki broj vjernika okupio se i u Franjevačkoj crkvi svetog Petra i Pavla. Iz Mostara su svim ljudima dobre volje upućene božićne i novogodišnje čestitke, ispunjene ljubavlju mirom i tolerancijom.

Služenjem svete mise Ponoćke, te jutarnjim misnim slavljima, započela je proslava Božića u Hercegovini. Nakon toga uslijedilo je čestitanje i razmjenjivanje lijepih želja. Mostarka Ljubica Šindek, kao i ostali vjernici dan je započela jutarnjom misom.

“Jedan od najradosnijih blagdana, čekamo ga cijelu godinu. Dugo se pripremamo za Božić i blagdane, da sve protekne u zdravlju i veselju”, poručuje Šindek.

Nakon mise i međusobnog čestitanja, slijedi božićni ručak u krugu porodice.

“Za nas je Božić najvažniji blagdan u godini i uskrsnuće, provest ću ga sa svojom obitelji. Imam mnogobrojnu obitelj, tako da nakon crkve slijedi ručak zajednički, trpeza spremna, nevjeste su sve spremile”, kaže Jela Galić.

“Sve je spremno, pečeno meso, juha, kolači, sve”, dodaje Anica Pinjuh.

S puno radosti i žara Božić su dočekali mališani. S nestrpljenjem su čekali kako bi zavirili ispod božićnog drvca i otkrili šta im je donio Djed Mraz.

“Dobio sam poklon, i jako se radujem Božiću i ovim blagdanima”, otkriva Marino Galić.

“Dobio sam helikopter na daljinski , a najljepši poklon bi mi bio da proslavim Božić s obitelji, i da budemo sretni”, ističe Ivan Miletić.

“Ja budem radostan šta god da dobijem za Božić”, kaže Tomislav Begić.

Božić je vrijeme zbližavanja, radosti i međusobnog darivanja, te upravo stoga vjernici u ovom blagdanu vide nadu.

“Čar je Božića da oni koji nisu s nama dođu i proslave Božić s nama. I ja sam dobio poklon, ali čar Božića nije u materijalnim stvarima, nego u ljubavi koju bi svi trebali širiti”, ističe Marko Raspudić.

A u proteklom periodu vjernici su prisutvovali večernjim misama, misama zornicama koje traju od prve nedjelje došašća do Badnjeg dana.

“Imali smo svako jutro zornicu, to je misa u šest sati. Pružili smo našim vjernicima prigodu da se ispovjede, da se pomir. Ispovjed je jedan važan sakramenat, mir s Bogom, mir s čovjekom, a to je danas jako bitno”, objašnjava fra Ivan Ševo, vikar Hercegovačke franjevačke provincije.

Katolici u Hercegovini posjetili su brojne crkve kako bi prisustvovali misnom slavlju Ponoćki. U prepunoj mostarskoj Katedrali Marije Majke Crkve gdje Ponoćku predvodio biskup Ratko Perić koji je pozvao na poniznost i dosljednost u nasljedovanju vjere Isusa Krista, prisustvovali su i predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.