Reakcije stranaca na događaje u Banjaluci

Vijesti 26. dec 201807:23 > 07:30
Anadolija

Brojne reakcije uslijedile su nakon jučerašnjih događaja u Banjaluci u kojima je uhapšeno nekoliko osoba, a između ostalih, reagirali su i OHR, Evropska unija, Međunarodna organizacija za ljudska prava Civil Rights Defenders i OSCE.

Međunarodna organizacija za ljudska prava Civil Rights Defenders osuđuje poteze vlasti u Bosni i Hercegovini kojima se ograničava sloboda građana na okupljanje, kao i prekomjernu upotrebu sile do koje dolazilo u više navrata tokom privođenja učesnika protesta „Pravda za Davida“ i pokušaja da se okupljanje građana spriječi.

“Upotreba sile kakvu smo videli u Banja Luci zabrinjava, jer može značiti potpunu zabranu spontanih okupljanja građana. Odgovorne vlasti su dužne da osiguraju apsolutno poštovanje građana na slobodno okupljanje, u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, kao i sa Opštom deklaracijom o ljudskim pravima Ujedinjenih Nacija. Pozivamo vlasti da javnosti saopšte razloge za postupanja, uključujući objašnjenja za upotrebu sile, lišavanja slobode, i zabrane prilaska centru Trga krajina,“ rekao je Goran Miletić,direktor za Evropu organizacije Civil Rights Defenders.

Bruce Berton, šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini oglasio se putem Twittera o hapšenju Davora Dragičevića i protestima u Banjaluci.

“Pratimo događaje u Banjaluci nakon hapšenja Davora Dragičevića i raščišćavanja Trga Krajine. Apelujemo na mir i izbjegavanje nasilja”, napisao je Berton.

Maja Kocijančić, portparolka Evropske komisije, kazala je za N1 da ured Federice Mogherini ”stoji iza izjava Larsa Gunnara Wigemarka o događajima u Banjaluci”.

Dodala je da je to stav Evropske unije o dešavanjima u ovom bosanskohercegovačkom gradu.

OHR je duboko zabrinut zbog događaja u Banjaluci kada je došlo do hapšenja Davora Dragičevića, nekoliko osoba vezanih za pokret “Pravda za Davida”, te nekoliko opozicionih političara, saopćeno je iz OHR-a.

”OHR će nastaviti pozorno pratiti situaciju u Banjaluci”, navedeno je na zvaničnom Twitter profilu.

Podsjećamo, protesti su najavljeni i za danas. Kako je najavljeno, u ranim večernjim satima građani će se u Banjaluci i Sarajevu okupiti kako bi podržali roditelje ubijenog mladića Davida Dragičevića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.