Cvijanović: Desila se pravna otimačina, imovina na raspolaganju NATO-u

Vijesti 26. dec 201807:38 > 07:42
N1

Republika Srpska treba da bude vojno neutralna sve dok građani eventualno na referendumu ne odluče drugačije, a Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS koju je usvojila Narodna skupština ne odnosi samo na NATO već bilo koji vojni savez, izjavila je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Dodala je da se desila ”prava otimačina” u kojoj putem sudoba ”uzimaju i mijenjaju vlasništvo nad imovinom” da bi bila stavljena na raspolaganje NATO-u.

Komentarišući sjednicu Komisije za NATO integracije BiH u Sarajevu kojoj nisu prisustvovali srpski članovi, Cvijanović je rekla da su se srpski članovi rukovodili zaključcima sa sastanka na kojem je rečeno da ne trebaju da učestvuju jer je u oktobru 2017. godine Narodna skupština donijela Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti.

Prije devet godina je ispostavljen uslov u vezi sa rješavanjem pitanja imovine da bi došlo do aktivacije Akcionog plana za članstvo u NATO-u /MAP/ i godinama je to uslov. U međuvremenu se desila pravna otimačina, da putem sudova uzimaju i mijenjaju vlasništvo nad imovinom da bi ta ona bila stavljena na raspolaganje NATO-u”, istakla je Cvijanović za RTRS.

Ona je dodala da je sada, nakon toliko godina, odlučeno da se ide u aktiviranje MAP-a bez obzira na uslov u vezi sa imovinom.

Svaki put kada traže izgovor za neki svoj promašaj ili nedosljednost oni to pravdaju time da ovdje postoji neki navodni ruski uticaj, a još kažu da je maligan. Sada oni odustaju od tog uslova, jer se ovdje treba što prije integrisati u NATO zato što ovdje postoji, tobože, ruski uticaj. Apsurdi su to veliki”, istakla je Cvijanović.

Ona je rekla da nije naivna i da zna da će se pokušati doći do aktivacije MAP-a raznim igrama, pa čak i u ime Srba, ali da je rezolucija Narodne skupštine orijentir za građane RS i srpske predstavnike.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.