Lukač: Stanivuković je to namjerno uradio i provocirao policiju

Vijesti 26. dec 201813:39 > 13:48
N1

Na upit novinara zbog čega su maloljetna djeca držana u kući Davora Dragičevića tokom jučerašnjeg trosatnog pretresa, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač odgovorio je kontra pitanjem.

“Gdje piše u zakonu da je Centar za socijalni rad prisutan kad se radi pretres?”, upitao je Lukač novinare. Kako je kazao, pretres je rađen po nalogu tužilaštva da bi se utvrdilo da li u objektu ima oružja.

“Djeca koja su maloljetna i koja su zatečena nisu bila sama u kući već su bili u prisustvu punoljetne osobe. Nakon toga došla je majka i advokat koji su bili prilikom pretresa. Ona je bila prisutna na licu mjesta”.

Da li se osjećate odgovornim za prekomjernu upotrebu sile?

“Gdje ste vidjeli upotrebu prekomjerne sile? Prema kome? Kojim građanima? Prema kome je primjenjena prekomjerna sila? Jesu li se ti građani žalili? Ima li prijava? Ima li medicinski nalaz negdje? Da li je neko donio medicinski nalaz da je povrijeđen? Nigdje policija nije upotrijebila silu prekomjernu silu. Vidjeli ste napad na policajce, gdje 10 ljudi vuče, čupa i udara policajca rukama i nogama. Izvukli smo naše policajce i završili posao uskladu sa zakonom”.

Zbog čega su opozicioni političari uhapšeni?

“Opozicioni političari koji su se pojavili na licu mjesta su privedeni onog trenutka kada su uradili stvari koje imaju veze sa narušavanjem reda i mira po članu 24. Oni znaju šta je to. Draško Stanivuković je priveden i drugi put iz razloga što je presjekao policijsku traku koja je sprečavala prolazak na određeni prostor koji nije dostupan u tom trenutku. Namjerno je to uradio i namjerno provocirao policiju i na kraju oštetio policijsko vozilo i iz tog razloga je ponovo priveden”.

Kako je kazao, nijedno okupljanje neće biti dozvoljeno bez odobrenja.

“Ako pokuša da održi skup, on će biti protivzakonit, neće biti dozvoljen i na taj način će svjesno ući u sukob sa policijom, ponovo izazvati policiju, napasti policiju. Svi koji napadnu policiju, to je kažnjivo i bit će sankcionisano po zakonu”, naveo je Lukač.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.