Čović: Moramo biti odgovorni kada je u pitanju politika

Vijesti 26. dec 201814:54 > 14:58
N1

Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH kazao je da će pregovori i razgovori oko formiranja vlasti u FBiH trajati nešto duže - prvenstveno zbog Izbornog zakona.

“Što se tiče vijeća ministara – možemo ga imenovati odmah. Što se tiče mandatara to određuje Predsjedništvo. To je za sada Tegeltija, njemu treba dati mogućnost da sastavi novo Vijeće ministara. Kada mandatar bude predložem imat ćemo Vijeće ministara za dvadesetak dana”, kazao je.

“Županije nisu problem tamo gdje smo mi u većini, njih pet. Biće sigurno do kraja prvog mjeseca. Što se tiče vlade FBiH trebat će nam više vremena, dogovora, razgovora, primarno zbog izbornog zakona”, poručio je.

“Izborni zakon će mijenjati Parlamentarna skupština, to će tako morati biti. Središnje izborno povjerenstvo je donijelo odluku koja je sada formalna. To moramo poštivati. Moramo biti odgovorni kada je u pitanju politika”, izjavio je Čović.

“Mi imamo apelaciju gospođe Krišto, nadam se da će se riješiti i dugoročno riješiti problem izbornog zakona. Pitanje implemencija izbornih rezultata je prioritet, i dat ćemo doprinos da se završi”, izjavio je Dragan Čović.

On je kazao da se vlast neće formirati sa blokovima koji “brutalno krše sve ono što je legitimno, legalno i osnovne elemente BIH”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.