Puljić: Guraju nas od vrata do vrata

Vijesti 26. dec 201815:12 > 15:15
N1

Nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić danas je na Božićnom prijemu u Sarajevu okupljenim predstavnicima vlasti, vjerskim liderima i predstavnicima diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini poručio da se treba što prije uspostaviti struktura normalne države kako bi narod bio zadovoljan ne samo uspostavom nego i njezinim radom.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Zatražio je donošenje Izbornog zakona i rješenje Ustava, kako bi pravda i pravednost bili jamstvo sigurnosti. U razgovoru za N1 osvrnuo se na potrebu, kako je kazao, da se izgradi društvo po mjeri čovjeka gdje će se svaki građanin osjećati sigurnim za svoj identitet i sva ljudska i građanska prava.

“Neka profunkcionira država u svim dimenzijama i vertikale i horizontale. Svi osjećamo potrebu da se izgradi društvo po mjeri čovjeka. Da se svaki građanin osjeća sigurnim za svoj identitet, sva ljudska i građanska prava i čovjekovo dostojanstvo. Da svi budemo jednaki pred zakonom pogotovo kada su u pitanju zaposlenja. Kada će prestati pravilo podobnosti, a ne sposobnosti”, kazao je Puljić.

Također, prisutnima u prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu skrenuo je pažnju da „Sarajevska nadbiskupija još uvijek stoji pred brojnim neostvarenim pravimima”.

“Nažalost, ne znamo kod koga tražiti, jer nas ‘guraju’ od vrata do vrata govoreći da to nije nadležnost njihova”, konstatovao je Puljić.

Kroz čestitanje Božića današnje druženje smatra kao „stvaranje ozračja povjerenja i otvorenosti uvažavanja naše različitosti u jednakopravnosti“.

Današnjem prijevu prisustvuju, između ostalih, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, Dragan Čović, Borjana Krišto, Bariša Čolak, Vesko Drljača, Edita Đapo, Petar Ivancov, Rifat Škrijelj, reis Husein ef. Kavazović, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, Gordana Tadić, Dijana Kajmaković, Jakob Finci i brojni drugi.

Prijemu nisu prisustvovali članovi državnog Predsjedništva Željko Komšić i Milorad Dodik, zbog ranije preuzetih obaveza, kako je obrazloženo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.