Oštre i suprotstavljene političke reakcije na dešavanja u Banjaluci

Vijesti 26. dec 201817:57 > 19:04
N1

O dešavanjima u Banjaluci oglasio se Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Izjavio je da duboko saosjeća sa bolom porodice Dragičević i da je razočaran brzinom kojom tužilaštvo vodi slučaj, ali da se zakoni moraju provoditi.

Milorad Dodik je rekao da je na Trgu Krajine vidio “skandal političare koji zloupotrebljavaju tragediju porodice Dragičević”. Opozicioni političari iz Republike Srpske poručuju da je na sceni u Banjaluci bila – “demonstracija sile i režima”.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a, vladajuće stranke u Republici Srpskoj, komentarisao je sve što se odigravalo na Trgu Krajine u Banjaluci.

“Moram da priznam da sam šokiran scenama u kojima se juče na Trgu Krajine vide majke sa malom djecom i javno pitam sve u Republici Srpskoj – ko bi svoje dijete doveo na mjesto koje je sasvim očigledno mjesto opsežne policijske akcije. Pitam sve u Republici Srpskoj, ali i u regionu i svijetu – koja bi policija dozvolila da bilo ko nekažnjeno napada ili tuče njene pripadnike tokom vršenja svojih ustavnih i zakonskih obaveza”, kaže je Dodik.

“Preko 270 dana to su mirni protesti. Tamo imate i penzionere, i mlade ljude, i roditelje sa djecom. Protesti su 270 dana mirni i ne možete doći sa kordonom policije – zgaziti ljude i onda ih kritikovati što su došli na proteste sa djecom. To nije normalno”. kategoričan je Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH.

Dan ranije, predsjednica Republike Srpske kazala je za RTRS da nije njena nadležnost ocjenjivanje opravdanosti policijsko-tužilačke akcije. Željka Cvijanović ponovila je da kao majka saosjeća sa porodicom Dragičević zbog tragične smrti njihovog sina Davida.

“Policija radi po nalogu Tužilaštva i u dogovoru sa Tužilaštvom provodi određene akcije i mjere. Oni znaju iz kog su razloga pokrenuli ovu akciju. Naravno da svi građani Republike žele da vide mirnu i stabilnu Republiku Srpsku. Ne žele da vide da se dešava bilo kakav problem i žale da se bilo kojoj porodici desi neki problem, a posebno takva stvar kao što je gubitak djeteta”, kaže je Cvijanović.

“To je čista i nepotrebna demonstracija sile. Na skupovima se nije dešavao nikakav incident, niti je bilo ko pozivao na incidente i nepoštivanje zakona i Ustava. Naprotiv, Davor je u svakom svom govoru pozivao da sve bude mirno i dostojanstveno. To je osveta zato što je SNSD vidio da je traženje takve pravde na Trgu Krajine u Banjaluci nanijelo štetu SNSD-u na izborima”, tvrdi ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

Pozivam na suzdržanost i aktivnost tužilaštava na svim nivoima, institucija koje svojim autoritetom trebaju razjasniti ovakve situacije – prva je reakcija člana Predsjednišva BiH Šefika Džaferovića.

“Ono što prati slučaj Dragičević – to su od samoga početka brojne kontroverze koje do danas bosanskohercegovačkoj javnosti, a prije svega porodici ubijenog mladića – nisu razjašnjene. To je zadatak agencija za sprovođenje zakona i pravodsudnih institucija, prije svega – tužilaštva. Sve dok postoje te kontroverze i dok se ne daju odgovori na pitanja po mom ubjeđenju nije legitimno upotrebljavati policiju protiv demonstranata koji nisu nasilni i koji svojim demonstracijama ne ometaju normalan život drugih ljudi”, kaže Džaferović.

Dešavanja u Banjaluci komentarisali su i iz HDZ-a i SDP-a.

“Prije svega u BiH mora zaživjeti pravna država, da jesmo svi jednaki. U osnovi, kada pravna država zaživi ovakvih pitanja neće biti. I ono što nije dobro – da tragediju jedne obitelji pretvaramo u klasičan politički motivirani poces već nekoliko mjeseci. Mislim da to nikome nije dobro”, tvrdi Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

“To što se u Banjaluci dešava je klasičan primjer zloupotrebe vlasti – jedan režim koji bije čak i vlastiti narod, ali nažalost ovaj režim je dobio podršku na izborima u oktobru. Ljudi u Republici Srpskoj su glasali za jedan ovakav režim koji bije čak i starce i djecu, hapsi one ljude kojima su djeca ubijena, umjesto da pronađu ubice njihove djece”, ističe Irfan Čengić, generalni sekretar SDP BiH.

Politički savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Srđan Perišić tvrdi da je u Banjaluci od aprila na djelu peta faza obojene revolucije – pojasnivši da se to odnosi na “izazivanje šokantnih događaja”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.