Wolfgang Petritsch za N1: Opasan i zabrinjavajući razvoj situacije u RS

Vijesti 26. dec 201818:53 > 18:59
N1

Hapšenje roditelja Davida Dragičevića u Banja Luci, hapšenje članova grupe "Pravda za Davida" te aktivnosti policije u Republici Srpskoj za N1 ekskluzivno je komentarisao bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i austrijski diplomata Wolfgang Petritsch.

Ovakav razvoj situacije je veoma opasna i zabrinjavajuća, kaže Petritsch i dodaje kako je o svemu što se dešava razgovarao sa predstavnicima Evropske unije u Briselu od kojih očekuje aktivno djelovanje, ali da isto to očekuje i od SAD-a s čijim je predsatavnicima također razgovarao.

U pitanju su ljudska prava, Republika Srpska se sve više i više pretvara u policijsku državu. Drago mi da vidim da građani ne dozvoljavaju da im se oduzimaju osnovna ljudska prava, ali i pravo da znaju šta se stvarno desilo sa Davidom Dragičevićem. Bosanski Srbi u Beču se osjećaju posramljeno kako se vlasti ponašaju prema građanima te kako je tretirana porodica Dragičević“, kaže bivši visoki predstavnik Wolfgang Petritsch.

Napomenimo kako je do policijske akcije došlo jučer nakon što se Davor Dragičević nije odazvao na saslušanje te da su nakon njega i Davidove majke Suzane uhapšeni i zastupnici u NSRS kao i drugi aktivisti iz grupe “Pravda za Davida”.

Davor Dragičević je jutros pušten na slobodu, ali je najavio kako će nastaviti svoju borbu za istinu i pravdu. Građanima Banja Luke koji traže konačnu istinu o ubistvu Davida Dragičevića pridružili su se građani Sarajeva, Tuzle i Mostara.

U Sarajevu se uz pravdu i istinu za Davida traži i istina o ubistvu Dženana Memića. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.