Mektić: O godišnjem nacionalnom programu 10. januara

Vijesti 27. dec 201815:23 > 15:28
N1

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić izjavio je da Savjet ministara danas nije razmatrao Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa 2018-2019. godina i da bi to trebalo da bude učinjeno 10. januara, za kada je zakazan nastavak sjednice.

Mektić je novinarima u Sarajevu rekao da su prilikom utvrđivanja dnevnog reda današnje sjednice on i ministar inostranih poslova Igor Crnadak bili za to da se ova tačka skine i da se o njoj ne raspravlja.

“Međutim, u naknadnoj raspravi je dogovoreno da će ova sjednica biti prekinuta i njen nastavak će biti 10. januara, tako da je predsjedavajući /Denis Zvizdić/ iskoristio svoje pravo i pomjerio tu tačku za tada”, precizirao je Mektić.

Kao razlog zbog kojeg je bio protiv toga da Savjet ministara razmatra Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa Mektić je naveo da nisu ispunjeni formalno-pravni uslovi da se ova tačka uopšte nađe na dnevnom redu budući da Komisija za NATO integracije BiH nije završila svoj posao.

“Poslovnik te komisije propisuje da Komisija zaključke donosi natpolovičnom većinom prisutnih članova, od čega mora biti ‘za’ najmanje jedan predstavnik iz svakog konstitutivnog naroda”, naveo je Mektić.

On je dodao da je Komisija za NATO integracije Savjetu ministara na CD disku dostavila materijal, koji nije ni pogledao jer nisu ispunjeni prethodno navedeni uslovi i jer nije riječ o prečišćenom tekstu.

Mektić nije želio da daje prognoze šta će se dešavati u vezi sa ovim pitanjem, ocijenivši da treba sačekati nastavak sjednice 10. januara.

Upitan ima li ova situacija veze sa pismom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović članovima Komisije za NATO integracije da ne dođu na prošlosedmičnu sjednicu, Mektić je rekao da ne može nikome zabraniti da piše pismo, kao i da svaki član Komisije ima pravo da se ponaša u skladu sa tim.

“Da li je to uticalo na članove Komisije ili nešto drugo, ne bih govorio”, rekao je Mektić i istakao da na njega nikakvo pismo ne može uticati da ne dođe na sjednicu Savjeta ministara i iznese svoj stav o bilo kom pitanju.

Kada je riječ o kandidatu za predsjedavajućeg i novom sazivu Savjeta ministara, Mektić je konstatovao da je to u isključivoj nadležnosti Predsjedništva BiH, a da aktuelni Savjet ministara radi u tehničkom mandatu.

Prema njegovim riječima, ima politika i opcija koje “guraju” da Godišnji nacionalni plan razmatra i o njemu odlučuje sadašnji saziv Savjeta ministara.

“Mislim da je ovo krupno i važno političko pitanje o kojem bi trebalo da se izjasni novi saziv Savjeta ministara. Mi smo ipak u nekoj vrsti tehničkog mandata i bilo bi najbolje kad bi se o tome izjasnio novi saziv Savjeta ministara”, naveo je Mektić.

On je dodao da bi lično volio da novi saziv Savjeta ministara bude konstituisan što prije, kako bi se otklonila postojeća stagnacija.

Sjednica Komisije za NATO integracioni proces BiH, zakazana za 20. decembar, nije održana zbog nedostataka kvoruma, nakon što su na sastanku zvaničnika Srpske kod predsjednika Republike Željke Cvijanović srpski članovi Komisije pozvani da ne učestvuju u njenom radu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.