Ombudsmeni BiH prate istragu u slučaju Dragičević

Vijesti 27. dec 201815:55 > 15:57
N1

Iz Institucije Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine danas su potvrdili da, shodno svojim nadležnostima, nastavljaju s praćenjem krivičnih postupaka (istraga), koje povodom tragičnog događaja stradanja banjalučkog mladića Davida Dragičevića vodi Okružno javno tužilaštvo Banja Luka.

Podsjećaju da je u tom smislu u oktobru ostvarena posjeta i razgovor ombudsmena Bosne i Hercegovine Ljubinka Mitrovića s glavnim tužiocem Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka o konkretnom predmetu i o daljim mjerama koje će to tužilaštvo poduzimati.

U saopćenju dodaju da je u maju, po službenoj dužnosti (ex officio), registrovan predmet povodom tragične smrti Davida Dragičevića iz Banja Luke te da je samo nekoliko dana nakon toga Mitrović sa saradnicima primio na razgovor njegovog oca, Davora Dragičevića.

“Od dana otvaranja navedenog predmeta ombudsmeni, u skladu sa nadležnostima utvrđenim odredbama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine i Pravilima postupka Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine, razmatraju sve mogućnosti koje im stoje na raspolaganju i provode svoje aktivnosti sa samo jednim ciljem kako bi se u konkretnom slučaju utvrdile sve pravno relevantne činjenice i okolnosti ovog tragičnog događaja”, navodi se u saopćenju.

Također, podsjećaju koje su sve aktivnosti tim povidom dosad poduzeli.

“Ombudsmeni BiH, roditelji Davida Dragičevića i javnost u RS imaju pravo zahtijevati brzo i efikasno djelovanje nadležnih organa, u skladu sa pozitivnim propisima RS-a, jer se zaštita osnovnih prava i sloboda čovjeka i građanina i drugih osnovnih individualnih i općih vrijednosti ostvaruje određivanjem koja djela predstavljaju krivična djela, propisivanjem kazni i drugih krivičnih sankcija za ta djela i izricanjem tih sankcija učiniocima krivičnih djela u zakonom utvrđenom postupku. Dakle, ombudsmeni su shodno svom mandatu određenom zakonom isključivo insistirali na primjeni Zakona o krivičnom postupku RS”, dodaju u saopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.