Skaka potvrdio za N1: Razvijamo ideju za veliki gradski trg

Vijesti 27. dec 201817:52 > 18:03
N1

Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva za N1 je otkrio da Gradska uprava razvija ideje da Sarajevo dobije veliki gradski trg.

“Sarajevo nema veći trg. Razvijamo koncepte i ideje gdje bi mogli dočekati i ispratiti velikane, praviti zabave. Razvijamo ideju za trg”, kazao je.

“Imamo dva prostora, dvije ideje koje razvijamo unutar Gradske uprave. Marijin dvor da pretvorimo u trg na način da saobraćaj napravimo ispod zemlje. Možda će jedna takva ideja zaživjeti. Vidjet ćemo”, kazao je Skaka.

Što se tiče dočeka Nove godine u Sarajevu, gdje će građane zabavljati Hari Mata Hari, Skaka je kazao da sam nije bio oduševljen lokacijom Vječne vatre, te da je tu udovoljeno želji izvođača.

“Nisam previše bio oduševljen novom lokacijom, prije tri godine smo imali skromnu organizaciju, ranije to nije bilo promovisano. Od Marijin dvora smo napravili brend, ta širina koju imamo”, kazao je Skaka.

Doček nove godine od Sarajeva pravi brend.

“Dino Merlin, Zdravko Čolić, Crvena jabuka, ove godine imamo Harija Mata Harija – koji je imao želju da pjeva pred Vječnom vatrom. Ispoštovali smo tu želju. Vjerujem da će biti odlična zabava. Imamo vrhunske dočeke, vjerujem da će tako biti i ove godine. Čestitam MUP-u na vrhunskom poslu”, kazao je Skaka, poručivši da su smještajni kapaciteti popunjeni.

Pozvao je građane da uživaju u dočeku Nove godine u Sarajevu – uz poruku da je važno da građani Sarajeva budu dobri domaćini.

“Sarajevo ima tu neku čar. Pitam turiste šta im se ne sviđa, volio bih otkloniti to. Sarajevo ima posebnu energiju i šarm. Krenuli smo prošle godine sa regionalnom promocijom Sarajeva kao turističke destinacije. Uspjeli smo napraviti brend. Želja mi je da osim Nove godine, Sarajevo Film Festivala, Sarajevo Business Foruma – tokom čitave godine imamo sadržaje koje će privlačiti ljude”, izjavio je.

Govoreći o cifri koja će biti isplaćena centralnom izvođaču, Hariju Mata Hariju Skaka je kazao:

“Grad Sarajevo unazad 20 godina organizuje javni doček Nove godine. Tu stavku budžeta nikada nije mijenjao. Ove godine se izdvaja 100.000 KM. Kada smo imali skromne organizacije – niko to nije komentarisao. Kada napravimo ozbiljan koncert – to je problem. Hari Mata Hari se nalazi na spisku umjetika koji se nalazi na spsisku umjetnika budžeta. Siguran sam da su ga pozvali – prihvatio bi ideju. Izdvajamo iznos, prikupimo dio novca, integrišemo i privatni kapital. Ako već sufinansiramo – zašto da ih ne koristimo”, poručio je Skaka.

On je kazao da je u maju mjesecu prezentovana studija ekonomskog instituta koja pokazuje da je doček i organizacija Nove godine investicija, a ne trošak.

Kazao je da administracija radi na 73 projekta trenutno, koja su u fazi razvoja.

“Želja nam je raditi velike projekte. Želja nam je dobiti povjerenje građana. Administracija želi da se građani osjećaju ugodno u gradu”, poručio je Skaka.

On je otkrio i podatak da će žičara koja je otvorena 6. aprila 2018. godine do 6. aprila 2019. godine imati 800.000 korisnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.