N1 u Rudom: Na koji način će Rato Rajak voditi ovu opštinu

N1

Opština Rudo četiri dana nakon referenduma o opozivu načelnika Rate Rajaka: Odbornici na Skupštini, jednoglasno usvajaju niz odluka, između ostalog i budžet za 2019. godinu. Jedna tačka nije "prošla" - rebalans budžeta za 2018.

“Pošto nisu usvojili rebalans u kome je bilo planirano da se namire troškovi ovog referenduma o opozivu načelnika da se onda potrude i iz svojih redovnih naknada namire štetu koju su nanijeli opštini Rudo”, kazao je Rato Rajak, načelnik opštine Rudo.

Na referendum je utrošeno, procjenjuje se između 20 i 25 hiljada maraka. Za referendum je glasalo 12, od 17 odborinika. Za opoziv su bili predstavnici stranaka okupljenih oko SNSD-a.

Šta misle o ovom prijedlogu aktuelnog načelanika od odbornika vladajuće većine nismo mogli saznati. Nakon sjednice su ovu salu, brzo i bez komentara napustili.

Nismo dobili ni odgovor šta misle o insistiranju načelnika da Narodna skupština raspusti ovaj saziv Skupštine u Rudom.

Sam SNSD je na izborima u oktobru osvojio preko 1300 glasova, lista okupljena oko SDS-a, 659, ili duplo manje. Na referendumu, građani drugačijeg stava. Većina od 40% građana, koliko ih je izašlo na referendum podržala je akutelnog načelnika. Inače predstavnika Srpske radikalne stranke. Da li je referendum bio potreban, mišljenja su različita.

“Budale, budale! Zašto? (Da ste Vi vlast na šta biste potrošili tih 20 hiljda KM?) “Da bijedi pomognu, i djeci koja nemaju”.

“Kupio bih kuću kada bih imao 20 hiljada. Kupio sam je prije 15 godina za 11 hiljada, sada bih je bar obnovio da bude kao nova”.

“Ja primam socijalno 120KM, a oni se razbacuju parama”.

“Mi ne damo našeg načelnika, ne pitamo koliko košta referendum”.

“Mislim da je to sve bilo bespotrebno. Ali eto, otišlo je i šta sad”.

“Nije trebalo, čovjek koji radi na tom zadatku je dobar”.

Pravo glasa imalo je preko 7.700 stanovnika. Prema popisu iz 2013. godine u ovoj opštini je živjelo 7.900 stanovnika. Od potvrde izbora načelnika, građanima ovog grada veći je problem daljina bolnice, saobraćajna neuvezanost, nedostatak posla, ali i odlazak mladih.

Koliko je stanovništvo Rudog staro, pokazuje činjenica da je danas SO Rudo odobrila kvotu za upis u srednje škole. U sve prve razrede biće upisano ukupno 60 đaka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.