Ispraćaj čovjeka koji je postavio BiH na tračnice koje vode u Evropu

Vijesti 27. dec 201818:31 > 19:35
N1

Bio je iskreni prijatelj građana i države BiH, visoki predstavnik koji je koristio bonske ovlasti, nametao zakone, smjenivao bh. političare, jačao institucije države, čulo se na komemoraciji lordu Paddyu Ashdownu.

Za vrijeme njegovog mandata pokrenute su brojne reforme u zemlji, među njima tada najsloženija reforma Oružanih snaga BiH.

“Trasiran je integracijski put Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO savezu. Veliko naslijeđe OHR-a u Ashdownovom mandatu jeste uspostava brojnih institucija države Bosne i Hercegovine. Tokom tog mandata formirane su ili osnažene brojne demokratske institucije države Bosne i Hercegovine, kao uslov održivog mira i sigurnosti, ekonomskog napretka i osiguranja ljudskih prava za sve građane i narode u BiH”, kazao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Snažno je demonstrirao odgovornost u vršenju funkcije koja mu je povjerena, istakao je prof. Mirko Pejanović, podsjećajući da je među više od 800 odluka koje su donijeli visoki predstavnici, lord Ashdown u svom mandatu donio 430.

A među njima smijenio je člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, te samo u jednom danu 59 političara iz Republike Srpske.

“Lord Paddy Ashdown je dao poseban doprinos u postavljanju institucija u oblasti sigurnosnog sistema u BiH, u tome posebno mjesto ima i formiranje tada Državne agencije za zaštitu i istrage”, kazao je za N1 Mirko Pejanović.

Kao čovjeka punog energije, političkog iskustva i profesionalca, koji je dao šansu tadašnjem Vijeću ministara da zajednički rade na dubokim reformama, lorda Ashdowna se sjeća Adnan Terzić.

“Naš odnos je imao uspona i padova, bilo je tu dubokih neslaganja, pogotovo oko odluka koje su utjecale na sudbinu pojedinaca, ali uvijek je za rezultat imao napredak i prosperitet”, smatra Adnan Terzić.

Uspjeli, kaže Terzić, postaviti BiH na tračnice koje vode u Evropu. Na tim tračnicama BiH još uvijek stoji, zbog čega je i sam Ashdown izrazio žaljenje tokom svog života.

Nije očekivao da će napredak koji je zemlja ostvarila tokom prvih 10 godina nakon rata biti zaustavljen zbog nedostatka vizije bosanskih političara i nedostatka snage međunarodne zajednice, govorio je Ashdown.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.