Pat pozicija BiH u NATO integracijama

Vijesti 27. dec 201818:31 > 19:21
N1

"Korak naprijed, nazad dva" - da je to najbolji opis puta BiH ka članstvu u NATO-u pokazuju i najnovija politička neslaganja o ovoj temi. Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH danas nije razmatran na sjednici Vijeća ministara. To bi bio ključni korak na putu BiH ka NATO-u i usvajanju MAP-a. Danas je izostao, a točka nevnog reda trebala bi biti razmatrana na sjednici Vijeća ministara 10. siječnja.

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova i ministar sigurnosti, Dragan Mektić, tražili su da se Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH skine sa dnevnog reda. Umjesto toga, razmatranje je prolongirano do sjednice Vijeća ministara 10. januara.

“Mislim da nisu ispunjeni formalno-pravni uslovi da se ta tačka uopšte nađe na dnevnom redu, zato što nije završila svoj posao Komisija za NATO integracije. U čl. 18, stav 1 Poslovnika o radu Komisije, kaže se da Komisija donosi zaključke natpolovičnom većinom članova, od čega mora biti “ZA” jedan predstavnik svakog naroda”, istakao je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

“Ja mislim da bi bilo najbolje da oni to još jednom pogledaju i pokušaju da dođu do jednog jedinstvenog papira, o kojem bismo mi raspravljali”, kazao je Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova.

Pitanje je kako? Na posljednju sjednicu Komisije za NATO integracijski proces nisu došli politički predstavnici iz RS-a. Ovaj entitet ne podržava aktivaciju MAP-a, jedan je od zaključaka na sastanku koji je ranije inicirala predsjednica ovoga entiteta, Željka Cvijanović. Pozvala se i na prošlogodišnju rezoluciju usvojenu u NSRS, o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a.

A sudeći prema najnovijim poruka iz državnog vrha, upravo bi ova tema mogla biti prepreka u konstituranju novog saziva Vijeća ministara i imenovanja mandatara:

“Oko toga imena se mora okupiti parlamentarna većina od najmanje 22 zastupnika, koja mora imati jasan program oko onoga o čemu sam govorio. To su stabilizacija prilika u zemlji, evropski put, NATO put BiH i ekonomske reforme. To su uvjeti pod kojima ću ja dati glas za toga kandidata. Mislim da je stvar potpuno jasna”, kazao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

Slično se očitovao i član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Konsenus članova Predsjedništva o NATO-u je za aktualnog predsjedavajućeg prošlost:

“Ta priča oko NATO-a. Srpski narod se ovdje opredijelio. Kada je donošena ta odluka, nije bilo slobode”, potcrtao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Sve upućuje na to da je BiH u pat-poziciji kada je u pitanju NATO i novi saziv Vijeća ministara. Dio kolektivnog šefa države je jasan – nema podrške novom mandataru, bez mandatarove podrške NATO integracijama. Za imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara, prema poslovniku treba konsenzus, ako ga nema, dva člana su dovoljna za odluku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.