Garibija: Mijenjati sistem u kojem zbog 5 KM viška ljudi nemaju pravo na pomoć

Vijesti 28. dec 201808:08 > 08:09
N1

Socijaldemokratska partija je dobila glasove na osnovu programa. Nismo nudili samo parole. Jasno smo objasnili građanama šta želimo raditi u narednom periodu, kazao je za N1 Malik Garibija iz SDP-a, novoimenovani ministar Ministarstva za rad, socijalne politiku, raseljena lica i izbjeglice.

Osjećate li se kompetentnim da vodite ovaj resor?

Svakako. SDP je dobila glasove na osnovu programa. Nismo nudili samo parole. Jasno smo objasnili građanama šta želimo raditi u narednom periodu. Uvjeren sam da mogu odgovoriti pozivu. Svi oni koji žele učestvovati u poboljšanju rada Ministarstva, bez obzira na ideološka uvjerenja, i pomoći na tome putu moja vrata su širom otvorena. Ministarstvo za rad, socijalne politiku, raseljena lica i izbjeglice ima treći najveći budžet, skoro 70 miliona KM. Građani primjete da je do sad bile neadekvatna raspodjela novca. U narednom periodu ćemo izraditi socijalnu kartu. Naslijepo bacamo novac gdje mislimo da bi trebalo pomoći. Imam komšiju koji je podstanar. Samo mu žena radi i imaju primanja 485 maraka i neko je propisao sistem da zbog pet maraka viška, kada se podjele primanja po glavi porodice, nemaju pravo na socijalnu pomoć.

Bilo je pojedinih kritika da niste učestvovali u izradi programa Vlade KS?

Daleko od toga. Bio sam jedan od koordinatora za sastavljanje Plana 10, a najdirektnije sam bio uključen u pregovore u Kantonu u ime SDP-a i kada smo sastavljalih tih 300 mjera vodio sam taj dio ispred SDP-a. Vrlo sam uključen u tu priču.

Da li ćete imati dovoljno vremena da napravite promjene koje ste najavili?

Četiri godine su malo vremena, ali mislim da to možemo uraditi. Već su pokrenute neke dobre stvari. Vjerujem da u naredne dvije godine možemo uraditi pilot i socijalnu kartu i da vidimo koliko ko ima novca, koliko ko prima novca od države i koliko sredstava treba da se izađe iz ekstremnog siromaštva.

Koliko će taj proces biti transparentan? Na stranici Vašeg ministarstva zadnja javna rasprava bila je 2016. Koliko će građani moći učestvovati?

Kada smo pregovarali o uspostavi vlasti kao jedan od glavnih principa smo postavili transparentnost. Otvorit ćemo vrata građanima jer smo plaćeno novcem građana i tu smo da ih služimo.

Kako Vam je radno iskustvo?

Nakon moga izbora bilo je nesuvislih komentara. Imao sam veliku sreću da sam nakon što sam magistrirao 2014. ubrzo počeo raditi. Imam tri godine radnog iskustva, mnogo radim i imam sreće da radim sa stvarima koje volim, tako da sam stekao mnogo iskustva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.