Smajić za N1: Čini se da je NATO skup, ali mislim da je skuplje biti van NATO-a

Vijesti 28. dec 201809:02 > 10:39
N1

Mirza Smajić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, za N1 je govorio o putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u NATO-u.

Komentarisao je navode da se tri člana Predsjednišva BiH neće složiti oko Godišnjeg nacionalnog programa, kazavši da već više od deset godina postoji opredjeljenje za put u NATO.

“Da ćemo sve raditi u cilju bržeg pristupanja u NATO i EU. To je obavezujući dokument koji nalaže svim političkim akterima da rade u tom pravcu”, istakao je.

Upitan da li postoje sankcije za opstrukcije, Smajić tvrdi da je to pitanje za pravosudne institucije.

“Niz dokumenata, pa i Strategija vanjske politike koju je usvojilo Predsjedništvo BiH na prvoj sjednici, na diplomatski način je rekla da će BIH dalje graditi odnose sa NATO-om, odnosno postati član”, kazao je.

Prema riječima profesora Smajića, u ovakvoj političkoj konstelaciji je lako proizvesti probleme i tenzije.

“Trebamo tražiti rješenja koja su zadovoljavajuća za sve građane. Svi smo manje-više opredjeljeni za NATO i EU”, poručio je.

Smajić tvrdi da je proces integracije u NATO kompatibilan sa procesom integracije u EU.

“U većini država koje su pristupile NATO-u, došlo je do 50 posto povećanja ulaganja u te zemlje. NATO nije samo vojni, nego i politički savez i nudi političku stabilnost”, pojasnio je gost Novog dana.

Kao najveći uspjeh u ovoj godini, Smajić navodi poziv iz Brisela da prstupimo MAP-u.

“Da koristimo paket koji je ponuđen. Trajaće of šest do osam godina. Bitno je naglasiti da smo dosta uradili na reformi odbrane, dobili smo oružane snage koje su profesionalne i stručne”, kazao je.

Smajić podsjeća da su sve zemlje koje su pristupile Evropskoj uniji prvo postale članice NATO-a.

“Teško je odvojiti ta dva procesa. EU pruža političku i ekonomsku stabilnost. Vidimo na svim parametritma da su sve zemlje koje su postale članice EU, i naši susjedi Hrvatska i Slovenija, doživjele politički i ekonomski preporod”, kazao je.

Smatra da je potrebno radiit na promociji integracije u NATO i EU.

“Možda dolazi do pogrešnih tumačenja. Treba pokazati zbog čega BIH treba prstupiti u NATO i EU. Čini se da je NATO skup, ali mislim da je skuplje biti van NATO-a”, poručio je Mirza Smajić u razgovoru sa Hanom Sokolović.

Podsjećamo, razmatranje prijedloga Godišnjeg nacionalnog programa BiH 2018-2019 prolongirano je za sjednicu Vijeća ministara 10. januara. Prethodno su ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić tražili da se tačka povuče sa dnevnog reda, uz obrazloženje da nisu postojali “formalno-pravni uslovi za razmatranje” prijedloga.

Da bi upravo ova tema mogla biti prepreka u konstituisanju Vijeća ministara, potvrđuju i izjave iz državnog vrha. Članovi Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda i hrvatskog naroda, Šefik Džaferović i Željko Komšić, kazali su da bez podrške NATO putu neće podržati izbor Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.