Dodijeljene nagrade za najinovativnije nastavnike i nastavnice u 2018.

Vijesti 28. dec 201809:19 > 09:30
Udruženje "Step by step"

U Sarajevu su prošle nedjelje, 23.12.2018., dodijeljene godišnje Nagrade za inovativne nastavnike i nastavnice. Svečana ceremonija uručenja priznanja nastavnicima i nastavnicima je održana u Narodnom pozorištu u organizaciji Centra za obrazovne inicijative Step by Step, i uz podršku partnera i donatora.

“Ovo je veče zahvale generacijama naših odgajatelja, učitelja, nastavnika, profesora, mentora sa čijih ramena smo ugledali svijet koji se protezao mnogo dalje od onoga što smo sami mogli vidjeti i doživjeti“, rekla je Radmila Rangelov Jusović, direktorica COI Step by Step, zahvaljujući se časnoj i uzvišenoj profesiji nastavnika, prosvjetara.

Od prispjelih gotovo 160 inovativnih praksi koje su slali nastavnici i nastavnice iz cijele Bosne i Hercegovine, odabrano je pedeset nominiranih u pet kategorija, a nagrađene su prakse, po kategorijama:

1. Pobjednica u kategoriji Odgajatelji/ce u predškolskom odgoju i obrazovanju je Nisveta Kozlić, PPU Sindbad iz Zenice;

2. Pobjednica u kategoriji Učitelji/ce razredne nastave u osnovnim školama – Azra Vrević, JU OŠ “Senad Čehić”, Velika Kladuša;

3. Pobjednica u kategoriji Predmetni nastavnici i predmetne nastavnice u osnovnim školama – Ivana Bubalo, OŠ “Ruđer Bošković”, Široki Brijeg;

4. Pobjednica u kategoriji Predmetni nastavnici i predmetne nastavnice u srednjim školama – Orhana Kosterović, Mješovita srednja škola Donji Vakuf i

5. Pobjednica u kategoriji Stručni saradnici i stručne saradnice na svim nivoima odgoja i obrazovanja – Sanja Primorac, OŠ “Petar Bakula”, Mostar.

U vrlo emotivnim govorima kojima su se pobjednice zahvalile na nagradama, nastavnice su naglasile kako im mogućnost da učestvuju u velikim i dobrim pričama poput ove znači nemjerljivo i kako su ne smo one, nego i cijela nastavnička zajednica, motivirane ovom nagradom kao priznanjem za svoj rad i predanost. Sve nagrađene su istakle da Nagrada za inovativne nastavnike i nastavnice nije samo kruna, nego istinska inspiracija da u svojim zajednicama rade i djeluju još predanije nego ranije, jer znaju da nisu sami.

Uz Superar, na ceremoniji su nastupili i dječji hor “Suncokreti” iz Sarajeva i njihova Škola gitare, te gimnazijalac i član Teatra Fedra u Bugojnu, Imran Ferizović . “Nastavnici su bastion odbrane”, poruka je to ove posebne noći i svakako poruka koja treba biti utkana u društvo u cjelosti, svakoga dana.

Godišnja nagrada za najinovativnije odgajatelje i odgajateljice, učitelje i učiteljice, nastavnike i nastavnice, te stručne saradnike i saradnice, se dodjeljuje u 5 kategorija i nastoji prepoznati, nagraditi i promovisati one pojedince i pojedinke koji daju nemjerljiv doprinos razvoju odgoja i obrazovanja, predane i posvećene profesionalce koji svaki dan u vrtiću ili školi pretvaraju u čarobnu avanturu učenja i otkrivanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.