Heroji koji su obilježili 2018. godinu

Vijesti 28. dec 201810:25 > 10:39
N1

Godina koja je na izmaku ostaće upamćena i po nekoliko heroja, koji su rizikovali svoje živote kako bi spasili druge.

Sifet Okić, policajac iz Policijske stanice Doboj 2, jedan je od onih koji su nagrađeni za svoj hrabri čin jer su se, nakon saobraćajne nezgode u kojoj je automobil sletio u rijeku Spreču, kolega i on spustili niz obalu i spasili život licu koje je bio zarobljeno u autu.

Njegoš Tuševljak, porijeklom iz Sarajeva, u švedskom gradu Boros u maju je spasio život 26-godišnjoj ženi koja je sa bebom od šest mjeseci skočila u rijeku. Njegoš je porijeklom Sarajlija, u Švedskoj je uspješan sportista, kik bokser koji trenira mlađe naraštaje.

Njegoš se prisjetio tog majskog dana kad se vraćao sa posla, kada je prelazeći autom preko jednog mosta vidio da je jedna žena ostavila kolica i sa bebom skočila u rijeku.

“Reagovao sam u par sekundi, ostavio auto i skočio za njom. Mislim da bi svako drugi normalan to uradio”, ispričao je gostujući u emisiji Dan uživo.

Kaže da nije razmišljao ni sekunde i da je njegova rekacija bila intuitivna i impulzivna, jer mu je samo bilo bitno da spasi život.

Anadolija

Dejan Gvozden (37), inspektor kriminalističke policije Policijske uprave Gradiška, koji je na ljetovanju u Rači kod Senja u Hrvatskoj spasio dvoje djece iz Njemačke kaže da bi sve ponovio kada bi se opet našao u takvoj situaciji, a da su ga najviše dirnule riječi njegove djece “Naš tata je heroj”.

“Na prvi mah, kako me sreću, čestitaju. Kažu da nisu ni sumnjali poznavajući me. Pošto sam ovdje i rođen, odrastao i radim, cijeli život sam ovdje, kažu da nisu ni očekivali nešto drugo da ću učiniti nego ono što sam učinio”, rekao je on.

Dejan Gvozden, sa sinom Damjanom (14) i ćerkom Dejanom (7) i nevjenčanom suprugom Vojislavkom Lajić, odmarao se u auto-kampu Rača, koji se nalazi nedaleko od Senja, a situacija u kojoj je dokazao svoju hrabrost odigrala se 11. jula.

N1

Osam života od sigurne smrti spasio je Zoran Mijić iz Kozarske Dubice. U kritičnim trenucima kada je nekome život u opasnosti on reaguje instiktivno I u svakom slučaju se pokazalo da je to bilo presudno. Poznat je i po humanim djelima, iako je nezaposlen, sve što ima dijeli sa ugroženima.

Spašavao je ljude povrijeđene u saobraćajnim nesrećama, te fudbalere koji su zadobi povrede tokom utakmica. Prije dvije godine je djevojčicu, koja je pobjegla od kuće, spasio od smrzavanja.

“Prvo sam je vidio kod nasipa pa onda sam je spazio kod crkve i djevojčica je imala već promrzline, nije bila dobro obučena. Nije mi ništa htjela reći pošto od smrzavanja nije dijete ni moglo pričati i kad je malo došla sebi spomenula mi je samo mjesto Bužim. Zovnuo sam policiju i uz njihovu pratnju sam dijete vratio kući”, kaže Zoran Mijić.

Za svoja djela dobio je priznanja od pravoslavne i katoličke crkve, od medžlisa islamske zajednice, od Fudbalskog saveza i predsjednika Republike Srpske, Nezavisnih novina i Večernjeg lista. No, najveću zahvalnost pokazuju upravo ljudi koje je spasio.

N1

Njegoš Đekanović, policijski službenik PS Lazarevo iz Banjaluke, 29.10. poslije ponoći spasio je muškarca koji je skočio u Vrbas sa mosta u Slatinskoj ulici.

Njegoš je nakon anonimne prijave, nizvodno primijetio muškarca u vodi, uskočio i živog ga izvukao na obalu. Reagovala je i Hitna pomoć UKC RS.

Hrabri policajac je promrzao i pod utiskom, spasio je čovjeka uprkos hladnom Vrbasu i dubokoj noći, samo kratko ističe: “Obavljao sam svoju dužnost”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.