Dodikov savjetnik za N1: Bosna i Hercegovina ne treba biti članica NATO-a

Vijesti 28. dec 201814:38 > 14:52
N1

Srđan Perišić, jedan od savjetnika Milorada Dodika, za N1 je govorio o potencijalnom članstvu Bosne i Hercegovine u NATO savezu i isticanju zastave Republike Srpske u zgradi kolektivnog vodstva države. Stava je da Bosna i Hercegovina ne treba biti članicom ove vojne alijanse jer se time izlaže opasnosti da bude žrtva konfrontacije između Sjedinjenih Američkih Država, s jedne, te Kine i Rusije, s druge strane.

Perišić je komentarisao izjavu Željka Komšić, člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda da je slučaj Dragičević pokazatelj da se policija u Bosni i Hercegovini mora reformisati rekavši:

“Komšić je član Predsedništva koji gleda svoj politički interes. Njegova izjava je politizacija slučaja. Kakve veze ima reforma policije sa stradanjem ili ubistvom Dragičevića?”.

Potom je dodao:

“Reforma policije je zahtjev NATO-a. To stoji u godišnjem nacionalnom programu. To sam pročitao. Ide se u pravcu jačanja Direkcije za koordinaciju policijskih tela. Veštački se povezuje ovaj slučaj sa reformom policije”.

VEZANE VIJESTI

Akcioni plan za NATO je okarakterizirao kao centralizacijom Bosne i Hercegovine. Kao spornim u ovom dokumentu je označio i vanjsku politiku za kazavši:

“Predviđeno je da se spoljna politika definiše u skladu sa interesima NATO-a. Dakle, spoljni interes Bosne i Hercegovine je interes NATO-a. A tu nema Kine. Pored reforme policije, traži se reforma obrazovanja. NATO zahtjeva reformu nauke, a znamo da je to sada pod ingerencijom entiteta. Ide se ka stvaranju zajedničkih institucija za visoko obrazovanje. Između ostalog da Vojna akademija bude pod kontrolom Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. To vam piše između redova. Traži se da se zakonodavstvo reformiše u skladu sa legislativom NATO-a”.

Upitan šta ako prethodno navedeno bude zahtjevao Brisel, Perišić je za N1 odgovorio:

“Ako mene lično pitate, Evropska unija je u velikoj krizi. U toj krizi nema snage – to su izjavili Merkel i francuski predsednik. Nema snage za daljnje proširenje i mora da se transformiše. To je prepustila NATO-u. Zajednička izjava Predsedništva Bosne i Hercegovine nije snažno podržana iz Brisela. Bilo je samo jedno mlako saopštenje. Prisustvo predsedavajućeg Savjeta ministara, koji je u tehničkom mandatu, na poslednjem sastanku regionalnih lidera sa čelnicima Evropske unije je pokazatelj da Evropska unija nema snažne projekte i ideje ovdje”.

Za njega je članstvo Crne Gore pokazatelj da se NATO-u žuri jer je primljena u ovaj vojni savez mimo svih kriterija. Kako je kazao, Savez nezavisnih socijaldemokrata ne bi pristao na članstvo u NATO i onda kada bi se njihovi zahtjevi preinačili.

Na pitanje, šta to fali što je Crna Gora postala članicom NATO-a, odgovorio je:

“Mislim da im ništa nije bolje. Primljeni su u članstvo bez ikakvog demokratskog sagledavanja institucija i života građana. Taj proces članstva Crne Gore, nije kao onaj iz 90-ih godina. Pa Crna Gora i Albanija su kao dvije kriminogene države primljene u NATO. To prije nije moglo biti slučaj. U tim državama je vlast kriminogena. Celokupan šverc oružja, belog roblja i narkotika ide preko te dve zemlje. Droga i narkotici na ulice Sarajeva dolaze iz Podgorice. To svi zanju u Sarajevu. 80 posto narkotika u Evropi kontroliše Albanija gdje su mafija i vlast jedno te isto”.

Makedoniju je istaknuo kao sljedećom potencijalnom članicom NATO-a, te je potcrtao da će referendum u Republici Srpskoj o članstvu u NATO-u biti održan ako bude “pritisaka”. Potom je naveo:

“Veliko je sučeljavanje dva principa – globalizacije i realističkog principa nacionalne države. Sučeljavaju se SAD, s jedne strane, te Kina i Rusija, s druge strane. Ja ne želim biti vojnik NATO saveza. Najbolje bi bilo da se Bosna i Hercegovina toga kloni – ako je ikako moguće da to gledamo sa strane. To može biti opasnost za Bosnu i Hercegovinu. To može izazvati novi konflikt u Bosni i Hercegovini”.

Perišić je u razgovoru za N1 poručio da ako nema konsenzusa u vezi članstva Bosne i Hercegovine u NATO-u, onda tu temu treba zaobići.

Na konstataciju da je izvor stabilnosti, političke i finansijske na zapadu, replicirao je:

“Ne. Novac je danas u Pekingu. Zašto se u finansijskom smislu ne bi priklonili Kini? Kinu ne interesuje kako ćete biti politički opredeljeni. Rusija ne utiče na stavove Republike Srpske. Na poslednjem razgovoru sa zamjenikom američkog državnog sekretara, Komšić je rekao nešto čemu smo se svi iznenadili, a to je da Rusija obaveštajno ruši Bosnu i Hercegovinu. Pa ovde nije prisutan vojni štab Rusije, nego NATO-a”.

Ubijeđen je u to da bi Srbi u Bosni i Hercegovini bili protvi članstva u NATO i onda kada bi Dodik podržao tu odluku.

Istakao je kako je moguće održati Bosnu i Hercegovinu:

“Drugo ime Bosne i Hercegovine je konsenzus – dogovor. Treće ime je trpljenje – da se trpimo tamo gdje se ne slažemo. To su dva imena koja Bosnu i Hercegovinu mogu graditi večno”.

Savjetnik Milorada Dodika negira da zastavu Republike Srpske nije moguće istaknuti u Predsjedništvu. Naime, kako je kazao, zakon onemogućava isticanje samo na objektima države, ali ne i u objektima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.