(Ne)poznata koalicija na državnom nivou

Vijesti 28. dec 201816:56 > 17:33
N1

NIje bilo većine za izbor rukovodstva parlamentarne Komisije za izbor Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Omjer glasova bio je 6:6. Predloženi su bili zastupnici Staša Košarac iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Halid Genjac iz Stranke demokratske akcije, te Predrag Kožul iz Hrvatske demokratske zajednice. Po završetku sjednice čule su se međusobne optužbe, no bez naznaka kada bi posao oko formiranja Vijeća ministara mogao biti završen. A rokovi su već probijeni.

U Bosanskohercegovačkom bloku kažu – jasno je da Stranka demokratske akcije, Hrvatska demokratska zajednica i Savez nezavisnih socijaldemokrata, kao izborni pobjednici, nemaju većinu. Pokazalo se to i danas.

“Zapravo mislim da će sjednica biti nastavljena narednih dana moguće sa nekim drugim prijedlozima mada ja mislim da ovoj koaliciji, poštujući demokratsku kulturu, skupili su 20 i ne znam koliko ruka, treba dati mogućnost da sastave i Vijeće ministara”, istakao je Saša Magazinović, zastupnik Socijaldemokratske partije.

“Što je meni bilo malo začuđujuće ali što je sasvim legitimno i legalno da je predstavnik Saveza za bolju budućnost glasao za prijedlog sastava Komisije, šta to u konačnici znači ne znam”, pitao se Dženan Đonlagić, zastupnik Demokratske fronte.

U Stranci demokratske akcije kažu da podrška Saveza za bolju budućnost ne znači buduću koaliciju, nego odgovornost zastupnika ove stranke, koji se nisu odlučili za blokadu. Ako već Bosanskohercegovački blok, Partija demokratskog progresa nisu glasali za predloženo rukovodstvo, trebali su bar iznijeti svoj prijedlog, poručuje Halid Genjac.

“Naglašavam bez stava ove Komisije nije moguće imenovati ni predsjedavajućeg Vijeća ministara ni potvrditi njegovo imenovanje, zapravo ni ministre, Predstavnički dom nije dužan da poštuje stav ove Komisije, ali ne može pokrenuti proceduru prije nego dobije formalni stav Komisije“, rekao je Genjac, zastupnik Stranke demokratske akcije.

Ako šest kolega glasa protiv, a nema drugi prijedlog za rukovodstvo – to je apsolutno blokada, poručuje Predrag Kožul iz Hrvatske demokratske zajednice, ujedno i jedini Hrvat koji je član Komisije i koji je bio predložen za drugog zamjenika.

“Znate treba jako puno dobre volje da i to ne shvatite kao jednu u nizu negativnih poruka prema Hrvatima kao konstitutivnom narodu i to je ono što me je danas rekao bih, ove su me druge stvari zabrinule, a ovo me je ražalostilo vjerujte”, naglasio je Kožul.

Iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata poručuju – u Federaciji postoje politički predstavnici koji na sve načine pokušavaju usporiti formiranje Vijeća ministara. Komisija ne odražava nikakve potencijalne koalicije, kaže Staša Košarac, nego isključivo radno tijelo.

“Ono što je potpuno vidljivo je da se krši Zakon da su mislim današnjim danom istekli svi predviđeni rokovi za konstituisanje odnosno izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara te procedure koje su trebale da se provedu i u Predsjedništvu i Predstavničkom domu, ali ako žele da parališu institucije Bosne i Hercegovine, nećemo biti protiv”, kazao je Košarac, zastupnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Jer kako navodi Košarac – Savezu nezavisnih socijaldemokrata i strankama okupljenim oko, bitan je interes isključivo Republike Srpske. No, u Partije demokratskog progresa nije podržao Košarca za predsjedavajućeg Komisije. Borenović kaže, nije bilo prethodnih konsultacija. Članovi Komisije dovedeni su pred svršen čin. Svakako ova stranka ne bi prihvatila ni Zorana Tegeltiju iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata za predsjedavajućeg Vijeća.

“S obje ruke protiv to je ekonomski grobar Republike Srpske za vrijeme njegovog mandata kao ministra finansija Republike Srpske je dodatno zadužena za preko dvije milijarde maraka. I čuvajte kasu ako on bude ne daj Bože izabran”, ukazao je Borenović, zastupnik Partije demokratskog progresa.

Da li će biti Tegeltija ili neko drugo ime – o tome će odlučivati Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. No, odnosi su zategnuti. Džaferović i Komšić jasno su poručili Dodiku, nema Vijeća ministara bez MAP-a. Dodik poručio još jasnije, svakako ga ne zanima Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku